Se när Corbyn citerar pappa till ett av terroroffren från London Bridge och Boris Johnson besvarar fråga från publiken om politiker som ljuger. Foto: TT

Tv-tittarna: Knapp debattseger för Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var något bättre än sin motståndare Jeremy Corbyn i fredagens tv-sända debatt inför parlamentsvalet på torsdag, enligt en opinionsmätning som YouGov gjorde direkt efter debatten.

52 procent av de tillfrågade svarade att Johnson var bäst, medan 48 procent höll på Corbyn.

Corbyn gjorde dock ett bättre intryck på motståndarens väljare än vice versa. 48 procent av dem som röstade konservativt i valet 2017 tyckte att Corbyn gjorde en stark insats, medan bara 36 procent av Labourväljarna från 2017 ansåg detsamma om Johnson.

Corbyn fick också bättre betyg i fråga om pålitlighet och kontakt med väljarna, medan Johnson bedömdes som mest sympatisk och statsmannaaktig (”Prime ministerial”).

1322 personer tillfrågades av YouGov.

”Två gamla får”

De brittiska tidningarna är måttligt upphetsade över debatten.

”Alltihop var förfärligt civiliserat och mer än en aning tröttsamt”, skriver skotska The Herald, som jämför kombattanterna med ”två gamla får som knuffas om platsen vid tråget med mat”.

”Jag har upplevt mer spänning när jag sett potatis bakas”, skriver The Times krönikör Quentin Letts (länk bakom betalvägg).

I The Telegraph (betalvägg) skriver Michael Deacon att det var Jeremy Corbyns sista chans att få övertaget, men att han missade den.

Rubrikvitsande

The Guardian kallar Johnson ”tråkig men effektiv” och jämför honom med en dammsugarförsäljare som desperat vill säkra en affär. Corbyn beskrivs som sober, seriös och angelägen om att visa att han inte är skrämmande vänsterradikal.

Bara The Sun har orkat med att producera en vitsig rubrik av klassiskt engelskt tabloidsnitt: NEVERENDUM!, står det i stora bokstäver ovanför en underrubrik om tv-tittarnas dom över debatten. Slutsatsen är att det inte blir någon ny folkomröstning om EU-medlemskapet om Konservativa partiet vinner på torsdag. Never referendum, aldrig folkomröstning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.