På besök hos en ugurisk familj. Vad vet de om våldet i provinsen? Lars Moberg försöker få svar, men de vet just ingenting. Säger de. Rädslan för represalier är stor och då är det bättre att vara tyst. Foto: SVT

TV: Uigurerna ett känsligt ämne i Kina

Publicerad

De som misstänks för attacken på Himmelska fridens torg har, av polisen, idenfierats som uigurer. Ett folk som vill bli fritt från Kina. Våra utsända har varit där.

Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina är mer än tre gånger så stort som Sverige. Av de drygt 20 miljoner som bor där är omkring hälften muslimska uigurer. Och bland dessa finns en självständighetsrörelse som vill skapa ett Östturkestan, helt fritt från Kina.

För fyra år sedan dödades närmare 200 personer i kravaller och våldet har fortsatt sedan dess. Tiotals har dödats även nu i år.

Men rapporterna från det avlägsna Xinjiang är få. SVT:s Asienkorrepondent Lars Moberg och fotograf Henri Seng har besökt provinsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer