Jordi Cuixart, ledare för organisationen Omnium, t v, och Jordi Sánchez för katalanska ANC – båda organsiationer som verkar för katalansk självständighet – på väg in till rättegången där domaren senare meddelade att de skulle hållas fängslade utan borgen. Foto: TT

Två katalanska topprofiler fängslade

Uppdaterad
Publicerad

En domare vid Spaniens högsta brottmålsdomstol beslöt på måndagskvällen att fängsla två framträdande ledare för de katalanska självständighetsförespråkarna.

Jordi Sánchez från ANC och Jordi Cuixart från Omnium kommer att hållas fängslade utan borgen under hela den fortsatta rättegången mot dem, meddelade domaren.

De båda anklagas för uppvigling och för att ha organiserat de demonstrationer som ledde till sammandrabbningar med spanska civilgardister förra månaden.

Organisationen Omnium kallar beslutet att hålla de båda fängslade för ”beklaglig” och ”oacceptabel i ett demokratiskt samhälle”. ANC svarar för sin del genom att uppmana till protester genom att hamra med kastrullock – en klassik protest som kallas ”cacerolada”. Organisationen uppmanar också till proteststrejker på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet