Två norska journalister greps i Qatar under en reposrtageresa inför fotbolls-VM nästa år. Arkivbild från en av de arenor där mästerksapet ska spelas. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Två norska journalister greps i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Två journalister från det norska public service-bolaget NRK greps och var frihetsberövade i över ett dygn i Qatar, där de var på reportageresa , rapporterar nrk.no.

De två var på plats i Qatar för att göra reportage inför fotbolls-VM nästa år. På söndagskvällen, strax före planerad hemresa, greps det på sitt hotell i Qatar. De släpptes efter nära 30 timmar.

Enligt VG har de dessutom blivit fråntagna sina mobiltelefoner, datorer och kameror.

NRK anade oråd

Hemmaredaktionen i Oslo började ana oråd när de inte hörde av sig som avtalat före planerad hemresa i söndags. Eftersökningar gav beskedet att de två hade gripits. NRK har inte fått någon förklaring till varför.

– Vi ser väldigt allvarligt på att två av våra medarbetare har gripits och förhörts i samband med sitt journalistiska arbete. Pressfriheten är fundamental för NRK och för alla oberoende medier. Vi har inte fått någon förklaring från myndigheterna i Qatar, men det är svårt att tolka detta som något annat än ett angrepp på den fria journalistiken, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

Journalisterna kom till Qatar den 14 november och hade bokat en intervju med en regimkritiker dagen därpå, rapporterar NRK. Men bara timmar före mötet greps regimkritikern, vilket också har bekräftats av människorättsorganisationen Amnesty international.

Inget åtal

De två uppges nu vara på väg hem till Norge.

”Norska ambassaden i Abu Dhabi har varit i kontakt med qatariska myndigheter om fallet, och vi har fått bekräftat att de två har släppts igen. Såvitt vi förstår har det inte heller väckts något åtal. Vi kan bekräfta att de två medborgarna arbetar för NRK och att de greps när de utförde sina uppgifter som journalister”, skriver utrikesminister Anniken Huitfeldt (Ap), i en kommentar till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.