Ambulanser har setts lämna området. Foto: AFP/TT

Pojkarna fick medicin för att inte få panik när de skulle ta sig ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu är räddningsinsatsen i Thailand igång för att få ut pojklaget ur grottan. Fyra pojkar har kommit ut ur grottan.

– Det är fantastiska nyheter, säger Niklas Sjögren, SVT:s reporter på plats.

De första pojkarna har evakuerats ur Tham Luang-grottorna i norra Thailand, rapporterar thailändska myndigheter.

Det efterlängtade beskedet kom vid sjutiden på söndagskvällen, lokal tid.

Pojkar fast i grotta i Thailand

En räddningsledare bekräftar för nyhetsbyrån att fyra av barnen som har räddats har fått säker transport till sjukhus, men deras exakta hälsotillstånd är fortfarande oklart.

”Pojkarna bedövades”

För att räddningen skulle gå lugnt till fick pojkarna lugnande medicin när de skulle ta sig ut, skriver nyhetsbyrån TT.

– Pojkarna fick lugnande medicin så att de inte skulle få panik, säger den danske dykinstruktören Ivan Karadzic, som deltar i insatsen, till Danmarks Radio.

– De var inte helt borta, men de reagerade inte. Pojkarna var fastspända vid dykarna på väg ut ur grottan.

Karadzic berättar också att dykare stod redo längs med grottan och såg till att dykarna som hade med sig pojkarna fick nya lufttuber.

”Fantastiska nyheter”

Man hade räknat med att det  skulle ta omkring 11 timmar att få ut den första gruppen av pojkar, men insatsen gick snabbare än tänkt.

– Räddningsinsatsen har gått snabbare än vad man först trodde. Det är fantastiska nyheter, säger Niklas Sjögren, SVT:s reporter på plats i Thailand.

Flera dygn kvar

Totalt 90 dykare deltar i insatsen – 40 thailändska och 50 utländska. De behöver nu minst tio timmar av förberedelser innan nästa fas, enligt räddningsledaren. Kvar i grottan är åtta pojkar och deras fotbollstränare.

Under söndagskvällen lokal tid förbereder man sig för nästa dykning som väntas ske på måndagsmorgonen lokal tid. Man räknar med att räddningsinsatsen sammanlagt kommer att ta runt tre till fyra dagar.

– Om det börjar regna väldigt mycket kommer man kanske behöva avbryta räddningsinsatsen, säger Niklas Sjögren.

Det var för två veckor sedan som pojklaget och deras tränare, sammanlagt 13 personer, fastnade i grottan efter monsunregnet. Sammalagt har tusentals personer deltagit i räddningsarbetet.

I en tidigare version av artikeln fanns uppgifter om att fler pojkar än fyra hade räddats. Det är dock obekräftade uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet