Foto: SVT

Tvååriga Majsaa – flydde med splitter i benen

Publicerad

När tvååriga Majsaa Akras hus i Syrien flygbombades dödades två av hennes syskon och hon själv skadades allvarligt. Nu har familjen flytt till Turkiet för att Majsaa ska få vård. Hittills har över två miljoner tvingats lämna sitt hemland och flyktingströmmen bara fortsätter.

Majsaa skulle förstås helst vilja springa runt och leka med de andra barnen. Men höften och båda benen är gipsade, och hon kan knappt röra sig.

– Hon träffades av splitter och högra höftleden slets loss, säger hennes mamma Fatme Akra.

Syskonen döda

Majsaa skadades för tre veckor sedan när hennes familjs hus träffades i en flygattack. Två av hennes syskon dödades. Majsaa opererades på ett fältsjukhus nära hembyn i Jabal Al Zawiye och därefter flydde familjen hit till Turkiet.

– Jag är helt slut. Jag har förlorat två barn och flydde hit för att Majsaa ska få vård, säger Fatme Akra.

Nu bor familjen med 3000 andra syriska flyktingar i en park mitt i staden Killis nära turkisk/syriska gränsen. Vid en första anblick ser det ut som de bor i tält, men det är bara presenningar de spänt upp vid träden. En del familjer har bara pappkartonger som tak över huvudet.

Stor infektionsrisk

I lägret finns inget vatten och inga toaletter och det är svårt att sköta hygienen.

– Majsaa har fått sår av gipset och jag är väldigt orolig för att såren ska bli infekterade, säger hennes pappa Mohammed Akra.

Hon har inte heller röntgas, för att se om benet läker som det ska, och föräldrar är bekymrade för att hon ska få men för livet. De turkiska myndigheterna säger att de gör sitt yttersta för att hjälpa flyktingarna men eftersom det hela tiden kommer fler och fler klarar Turkiet inte av att ge alla boende och vård.

– Jag önskar att vi får komma till en bättre, renare plats – och att Majsaa får vård, säger mamma Fatme Akra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet