Abortklinik i Kina. Kvinnan på bilden är inte Feng Jianmei. Foto: Scanpix

Tvingades göra abort i sjunde månaden

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Feng Jianmei tvingades av kinesiska myndigheter att göra abort i sjunde månaden. Anledningen: Hon kunde inte betala böterna på 46.000 kronor för att ha brutit mot Kinas enbarnspolicy.

Efter att bilder på den unga mamman och hennesdöda foster spritts via sociala medier har nu kinesiska myndigheter i kvinnanshemstad Ankang tvingats be om ursäkt, skriver BBC.

Enligt Usa Today, hävdar Feng Jianmei ochhennes man Deng Jiyuan att hon den 2 juni blev indragen i en bil med förbundnaögon, slagen och sedan togs till ett sjukhus där hon tvingades att göra enabort mot sin vilja. Då var hon i sjunde månaden. Enligt kinesisk lag fåraborter inte göras efter sex månaders graviditet, skriver BBC.

Hård enbarnspolitik

Feng Jianmei var gravid med sitt andra barn,vilket strider mot den hårda enbarnspolicyn som Kina för. När hon och hennesman inte kunde betala de böter på drygt 46.000 kronor som krävdes, tvingadeshon abortera sitt 7 månader gamla foster.

Efter att en mängd upprörda och chockadereaktioner uppkommit på sociala medier gick lokala kinesiska myndigheter ut imåndags och påstod att aborten följde kinesisk lag. När ilskan fortsatte attväxa startades en utredning vilket resulterade i att lokala myndigheter itorsdags gick ut med att en ”allvarlig överträdelse av policyn” hade skett.

Treanställda stängdes även av från sina tjänster, rapporterade kinesiskanyhetsbyrån China News Service. En kompensation på drygt 5000 kronor harbetalats ut till kvinnans man.

Bidrar till våld mot kvinnor

-Feng Jianmeis öde demonstrerar hurenbarnspolicyn fortsätter att varje dag bidra till våldet mot kvinnor, sa ChaiLing, från organisationen All girls allowed, som kämpar för att avskaffaenbarnspolicyn, enligt BBC.

Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng är enav de aktivister som arbetat mot tvångsaborter i Kina och organiserat kampanjermot enbarnspolitiken. Detta ledde till att han sattes i husarrest och dömdestill fängelse i Kina. I maj i år flydde han till USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.