Abortklinik i Kina. Kvinnan på bilden är inte Feng Jianmei. Foto: Scanpix

Tvingades göra abort i sjunde månaden

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Feng Jianmei tvingades av kinesiska myndigheter att göra abort i sjunde månaden. Anledningen: Hon kunde inte betala böterna på 46.000 kronor för att ha brutit mot Kinas enbarnspolicy.

Efter att bilder på den unga mamman och hennes döda foster spritts via sociala medier har nu kinesiska myndigheter i kvinnans hemstad Ankang tvingats be om ursäkt, skriver BBC.

Enligt Usa Today, hävdar Feng Jianmei och hennes man Deng Jiyuan att hon den 2 juni blev indragen i en bil med förbundna ögon, slagen och sedan togs till ett sjukhus där hon tvingades att göra en abort mot sin vilja. Då var hon i sjunde månaden. Enligt kinesisk lag får aborter inte göras efter sex månaders graviditet, skriver BBC.

Hård enbarnspolitik

Feng Jianmei var gravid med sitt andra barn, vilket strider mot den hårda enbarnspolicyn som Kina för. När hon och hennes man inte kunde betala de böter på drygt 46.000 kronor som krävdes, tvingades hon abortera sitt 7 månader gamla foster.

Efter att en mängd upprörda och chockade reaktioner uppkommit på sociala medier gick lokala kinesiska myndigheter ut i måndags och påstod att aborten följde kinesisk lag. När ilskan fortsatte att växa startades en utredning vilket resulterade i att lokala myndigheter i torsdags gick ut med att en ”allvarlig överträdelse av policyn” hade skett.

Tre anställda stängdes även av från sina tjänster, rapporterade kinesiska nyhetsbyrån China News Service. En kompensation på drygt 5000 kronor har betalats ut till kvinnans man.

Bidrar till våld mot kvinnor

-Feng Jianmeis öde demonstrerar hur enbarnspolicyn fortsätter att varje dag bidra till våldet mot kvinnor, sa Chai Ling, från organisationen All girls allowed, som kämpar för att avskaffa enbarnspolicyn, enligt BBC.

Den kinesiske aktivisten Chen Guangcheng är en av de aktivister som arbetat mot tvångsaborter i Kina och organiserat kampanjer mot enbarnspolitiken. Detta ledde till att han sattes i husarrest och dömdes till fängelse i Kina. I maj i år flydde han till USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer