Hårda vindar och kraftiga regn har rapporterats från Shanghai under tidiga lördagsmorgonen. Foto: ALY SONG/REUTERS/TT

Tropisk orkan närmar sig Shanghai – 18 döda

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Lekima har nått Kina. 18 personer har dött och flera saknas efter att vindar på över 50 meter i sekunden svept över landets östra delar. Över en miljon människor har fått evakuera från sina hem med anledning av ovädret.

Lekima är den tredje största tropiska orkanen som registrerats i landet, enligt den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Totalt ska 18 personer ha avlidit när orkanen orsakade ett jordskred, som ledde till att en damm kollapsade norr om kuststaden Wenzhou, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Dödssiffran var tidigare 13 personer, men har stigit under dagen. 14 personer saknas fortfarande efter kollapsen.

Över en miljon evakuerade

Tidigt på lördagen nådde ovädret fastlandet vid staden Wenling. Under dagen väntas det upp längs kusten mot jättestaden Shanghai. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem med anledning av ovädret – drygt 250 000 personer i Shanghai och runt 800 000 människor i provinsen Zhejiang.

Några boende i Shanghai trotsade regnovädret på lördagen. Foto: ALY SONG/REUTERS/TT

Hårda vindar och kraftiga regn har rapporterats från Shanghai under tidiga lördagsmorgonen. Orkanen har dock nedgraderats från att tidigare ha kallats en superorkan, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Inställda flyg och strömavbrott

Myndigheterna varnar fortsatt för skred och översvämningar. Även stora strömavbrott väntas. Med anledning av den kraftiga orkanen har tusentals flygavgångar, och hundratals tågavgångar ställts in, rapporterar BBC.

Tidigare i veckan har orkanen ställt till oreda i Taiwan. Där föll på sina håll uppemot 900 millimeter regn – motsvarande en svensk årsnederbörd – i samband med ovädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.