Foto: TT

Tysk domstol avslår Erdogans begäran

Publicerad

En tysk domstol har avslagit en begäran från den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, som ville stoppa en av Europas största tidningsägare från att upprepa sitt stöd för den komiker som skrivit en omdiskuterad dikt om presidenten.

Rättsfallet har sin grund i den smädedikt som den tyska komikern Jan Böhmermann läste upp i ett satirprogram i tv i slutet av mars.

I dikten anklagas den auktoritäre turkiske ledaren bland annat för att förtrycka minoriteter, titta på barnpornografi och ha samlag med getter.

Dikten gjorde presidenten rasande. Han krävde att Böhmermann skulle åtalas, vilket ledde till att en domstol i Hamburg bannlyste vidarepublicering av delar av dikten.

Springer-vd: Stöder honom helhjärtat

Men Mathias Doepfner, vd för förlaget Axel Springer, skrev i ett öppet brev i april att han helhjärtat stödde komikern, som fått honom att skratta högt.

Domstolen i Köln har inte tagit ställning till dikten i sig, men slår fast att Doepfners kommentarer faller inom ramen för Tysklands lagstadgade yttrandeffrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer