Flickan greps av irakiska styrkor i juli 2017 Foto: TT

Tysk IS-flicka döms till fängelse i Irak

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig tysk flicka som reste till Irak och anslöt sig till terrorrörelsen IS har dömts till fängelse. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung i samarbete med tysk public service-radio, med hänvisning till irakiska rättskällor.

Den 17-åringa flickan lämnade en lapp i hemmet i småstaden Pulsnitz i delstaten Sachsen för två år sedan. Där stod det ”Jag är tillbaka på söndag” – men hon reste i stället till Irak och IS-fästet al-Raqqa, där hon gifte sig med en tjetjensk IS-medlem som senare dödades.

Radikaliserades och konverterade

Familjen har berättat att flickan radikaliserades via internet före försvinnandet. Hon konverterade till islam och tittade på råa propagandavideor.

Förra sommaren greps 17-åringen utanför Mosul och nu har hon dömts till sex års fängelse: Fem för medlemskapet i terrororganisationen och ett för att ha tagit sig till Irak på illegal väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.