Den tyske salafistpredikanten Sven Lau.

Konvertit ”Tysklands statsfiende nummer ett”

Uppdaterad
Publicerad

Den tyske salafistpredikanten Sven Lau och hans ”sharia-polis” går till porrklubbar och uppmanar muslimer att inte dricka alkohol eller spela om pengar. Men trots att många i Tyskland skrämts av hans anhängare förnekar Lau att han värvar jihad-krigare.

Det var in i det sista osäkert var och hur ”Korrespondenterna” skulle få träffa salafistpredikanten Sven Lau, men i en solig park i Wuppertal i Ruhrområdet mötte vi till slut den man som kallats för ”Tysklands statsfiende nr 1”.

Han är en tysk konvertit, som konverterade till islam för 15 år sedan, och är ledare i den extrema sektmiljö som säkerhetspolis i flera länder pekar ut som en grogrund för att värva ungdomar som soldater till Syrien och Irak.

Men enligt Sven Lau stämmer inte påståendena att hans angängare arbetar för att värva soldater.

– Vi vill leva som på profetens tid, men vi värvar inte jihad-soldater.

Sharia-poliser var provokation

Sven Lau och hans salafist-bröder la i höstas ut bilder och en video där de uppträder som ”sharia-poliser” i orangea västar. De går runt på porrklubbar och spelhallar i Wuppertal och uppmanar andra muslimer att inte dricka alkohol eller spela om pengar.

Videon uppmärksammades stort i tyska medier, många skrämdes av att Tyskland fått sharia-poliser på gatorna och att muslimska extremister uppträdde som om de hade polisbefogenheter. Muslimska organisationer och förbundskansler Angela Merkel fördömde det hela.

– Det var ett misstag att använda begreppet ”polis”, men många sa också att alkohol- och spelmissbruk behöver uppmärksammas eftersom familjer förstörs av spel och supande, säger Sven Lau nu till SVT.

– Det var en provokation för att få igång debatt,  men vi skulle inte ha använt begreppet ”sharia-polis”, tillägger han.

Häktad och fråntagen pass

Sven Lau har stoppats från att resa in i Egypten eftersom han där uppfattas som en extremist. Han satt tre månader i häkte i Tyskland, misstänkt för att ha värvat jihad-krigare till Syrien, men släpptes eftersom åklagarna inte hade några bevis.

Tysk säkerhetspolis fortsätter dock att övervaka honom och han är fråntagen sitt pass och kan inte lämna Tyskland. Och i dag vill Sven Lau avråda från resor till Syrien i syfte att bekämpa Assad.

– Till en början hade jag förståelse för de som åkte ned för att slåss mot president Assads regim, men sedan dess har det dykt upp sådana som kallar sig muslimer, men som krigar mot civilbefolkningen. Till dem som i dag söker råd säger jag att de inte ska åka, och mina bröder är inte inblandade i något sådant.

Spärrade bankkonton

Sven Lau säger sig inte ha något att göra med IS, och säger att organisationen troligen skulle döda honom.

– Jag själv och min islam passar inte islamiska staten IS och de skulle antagligen gripa och döda mig om de fick chansen. Bilder på när de sparkar boll med huvuden är fruktansvärda.

Han tycker att de tyska myndigheterna borde inse att han inte har värvat några jihad-krigare eftersom de kontrollerat honom under lång tid. Men misstankarna finns kvar, och Sven Lau och hans salafist-bröder har fått sina bankkonton spärrade och de har svårigheter att få hyra lokaler för sina bönemöten.

Istället träffas de nu i privata lägenheter och de sprider sitt budskap på Facebook och Youtube.

För huvudduk och piskstraff

Sven Lau säger att de levnadsregler som profeten och hans samtida satte upp är deras ideal och det de vill att följa. Det är en strikt och bokstavstrogen tolkning av islam som liknar det vi ser i Saudiarabien.

– Det är en självklar plikt för kvinnor att bära huvudduk på samma sätt som jag som man bär skägg, skägget är min huvudduk. Vi följer med i den tekniska utvecklingen, vi åker bil och vi flyger, men saker som böner, fasta och huvudduk hör till det som inte ändras under 1.400 år, anser Sven Lau.

Han vill att pojkar och flickor ska gå i olika skolklasser och han anser att homosexualitet är onaturligt.

– Straff som piskande och stening är megabrutala, men det är straff som innehåller en gudomlig visdom som vi inte fullt ut förstår. Straffen ska utdömas av domstol efter vittnesmål, vem som helst kan inte kräva att någon ska stenas för otukt.

Sven Lau försvarar alltså piskstraff och stening, men han säger samtidigt att det inte kan införas i Tyskland.

”Extrem religion”

Enligt olika experter på säkerhetsfrågor är salafisternas tolkning av islam en extrem religion och de lever ett sektliknande liv som är en grogrund för att bli rekryterad som jihad-krigare.

När vi senare äter tillsammans på ett kebab-ställe finns de unga brödernas hustrur i bakgrunden. De har huvudduk och långa kläder som täcker hela kroppen, kvinnorna deltar inte i samtalen och vi får inte ta några bilder på dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korrespondenterna

Mer i ämnet