Walter Lübcke tillhörde Angela Merkels parti CDU. Foto: Swen Pfoertner/AP/TT

Tysk nynazist erkänner politikermord

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige mannen är sedan tidigare dömd för rasistiskt våld. Under onsdagen erkände han mordet på den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke, meddelade inrikesministern Horst Seehofer till AP.

Mannen är känd för polisen sedan tidigare, och har en bakgrund i den våldsbejakande högerextrema miljön i Tyskland. 1993 dömdes han för en bombattack mot en flyktingbostad, rapporterar Le Figaro.

Sköts till döds utanför hemmet

Walter Lübcke sköts till döds den 2 juni 2019 utanför sin villa belägen i staden Kasse, cirka 14 mil norr om Frankfurt am Main.

Vid tiden för mordet arbetade han som chef för den lokala regeringen i staden Kassel. Han tog ställning för flyktingar i samband med flyktingkrisen 2015, ofta med grund i ett kristet budskap om att älska din nästa, vilket ledde till hot från högerextrema miljöer. Bland annat publicerades hans hemadress på internet.

Efter mordet hyllades dådet i sociala medier av flera högerextremister.

Kopplingar till terrorgrupp

Walter Lübcke tillhörde Angela Merkels parti CDU, och efter mordet lovade hon en kamp mot nazismen.

45-åringen förklarade att ”han handlade ensam”, men polisen utreder samtidigt att han kan ha fått hjälp. Mannen ska ha rört sig i miljöer nära både det högerextrema Tysklands nationaldemokratiska parti och nynazistiska terrorgruppen Combat 18, enligt The Guardian.

– Trots den misstänkes uttalande om att han agerade ensam, så är det upp till oss att undersöka om det kan ha funnits medhjälpare, säger åklagare Peter Frank till AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer