Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tysk polisräd mot hatpredikanter

Publicerad

Polisen i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen har genomfört flera razzior mot misstänkta islamistiska hatpredikanter, rapporterar Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Predikanterna misstänks för att rekrytera unga män för att kriga i Syrien och Irak.

Räder har genomförts i Duisburg, Dortmund, Düsseldorf och Tönisvorst. Polisen hoppas kunna samla bevismaterial mot personer som redan tidigare har varit föremål för myndigheternas intresse. Ett av tillslagen skedde mot en resebyrå.  

Flera av de utpekade misstänks för stödjande av en terroristorganisation i utlandet, ett brott i den tyska brottsbalken. 

Säkerheten har skärpts efter attackerna förra månaden som kostade sammanlagt 15 människor livet. Enligt tyska myndigheter ska två av attentatsmännen haft kopplingar till islamistiska grupperingar. Polisen har ännu inte kommenterat dagens räder.

Polisen har även gripit ytterligare en person som har koppling till en insats i fredags, då en 24-åring flykting från Syrien greps efter uppgifter om att han planerade ett islamistiskt motiverat terrordåd i Tyskland, rapporterar Reuters.

Inrikesministern i delstaten Nordrhein-Westfalen förnekar dock att det rör sig om konkreta attentatsplaner – fredagens gripande handlar om ”våldshandlingar” i Syrien, säger han.

Hårdare tag

Samtidigt väntas Tysklands inrikesminister Thomas De Maziere i morgon presentera en rad åtgärder för att öka säkerheten i landet.  

Enligt källor till tidningen Kölner Stadt–Anzeiger ger handlar det bland annat om snabbare utvisning av misstänkta utlänningar, utökade befogenheter att avlyssna datatrafik och begräsningar över hur länge flyktingar får stanna i landet efter avslag på migrationsprocessen.  

Enligt tidningen Bild väntas också sjukvårdspersonal få rätt att bryta sekretessen om de misstänker att deras patienter planerar brott. Bild skriver att det förslaget avvisas av det tyska läkarförbundet. 

Mer poliser

Flera delstatsministrar från Angela Merkels CSU har presenterat en lista för regeringen där de ställer krav på att ytterligare 15.000 poliser ska utbildas till och med 2020. Om förslagen blir verklighet väntas de träda i kraft innan parlamentsvalet nästa höst. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer