Polis i tyska Nordrhein-Westfalen har genomfört razzior mot kolleger som mistänks ha spridit nazistisk propaganda. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tysk polisräd mot nazistanklagade kolleger

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 poliser genomförde på onsdagen razzior mot kolleger i västra Tyskland som misstänks ha spridit nazistisk propaganda. Tillslagen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-sympatier avslöjats inom polisen eller militären.

Tillslagen i delstaten Nordrhein-Westfalen riktade sig mot 34 polisstationer och flera utpekade polisers privatbostäder.

De misstänkta poliserna anklagas för att ha delat nazistiska bilder i grupper på meddelandetjänsten Whatsapp, däribland bilder föreställande hakkors, Adolf Hitler samt illustrationer av flyktingar i gaskamrar.

Sammanlagt 29 poliser har tagits ur tjänst i väntan på utredning.

– Det svärtar bilden av polisen i hela Tyskland och är ett slag i ansiktet på de poliser som trots svåra omständigheter varje dag visar sin stora lojalitet med det fira och demokratiska samhället, kommenterar inrikesdepartementets talesperson Steve Alter.

Razziorna i Nordrhein-Westfalen markerar tredje gången på kort tid som vit makt-anhängare avslöjats ha koppling till polisen och militären.

I juni beslutade försvarsdepartementet att upplösa delar av elitförbandet KSK sedan en utredning pekat på nazistsympatier.

I juli greps en före detta polis och dennes fru misstänkta för att ha skickat hotbrev till politiker och andra personer, undertecknade med signaturen ”NSU 2.0”. Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, var namnet på en nazistisk grupp som utförde minst tio mord under åren 2000—2007.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer