Foto: TT

Tysk tv-självkritik om flyktingar: Arrogans och okunnighet

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen utövade tysk public service-tv självkritik i flyktingfrågan. Tv-sändaren ARD talade om hur arrogans och okunnighet lett till att Angela Merkel idag inte får någon respons när hon ber det övriga EU om hjälp.

Det var i Bericht aus Berlin (Rapport från Berlin) som ARD i sitt politiska paradprogram försökte analysera orsakerna till att Tyskland idag inte får någon hjälp.

– Vi behöver europeisk solidaritet för att lösa dessa frågor, sa Merkel i tisdags och syftade på flyktingfrågan. Nio av 28 medlemsstater tar emot 90 procent av de flyktingar som nu kommer.

#flykt

Arrogant

Den ungerske auktoritäre ledaren Viktor Orban har svarat på Merkels upprepade maningar om solidaritet:

– Problemet är inget europeiskt problem, det är Tysklands problem.

ARD försökte nu se tillbaka och hittade tre grundfaktorer som leder till att Tyskland idag står isolerat och håller på att nå gränsen för vad man kan göra för de ankommande flyktingskarorna.

Den första orsaken är, enligt ARD, Tysklands tidigare arrogans i flyktingfrågan.

Merkel vinkade igenom

ARD intervjuade den franske parlamentsledamoten Malek Boutih som sitter för de regerande socialisterna.

– Merkel har på egen hand utan att samråda med de stora länderna i Europa öppnat gränsen. Jag tror att hon har en sorts storhetsvansinne.

Han menade alltså att Merkel var arrogant när hon satte sig över EU:s gällande regler.

EU:s så kallade Dublinregler kräver enligt Boutih att flyktingar ska registreras som asylsökande i det land, dit de först anländer.

Men Merkel åsidosatte, enligt honom, Dublinreglerna och vinkade bara igenom flyktingar som satt fast i Ungern.

Denna gest från Merkel startade, menade Boutih, en okontrollerad massinvandring till Europa.

Okunnighet

Det har hjälpt de högerpopulistiska invandringsfientliga partierna.

– Demokratin är i fara. Åtskilliga anser att Merkel skulle få Nobels fredspris. Men det finns inget pris för en destabilisering av en hel kontinent, sade han.

Det andra orsaken är tysk okunnighet i början av krisen. Den gör Merkels nuvarande önskan om europeisk solidaritet mycket bräcklig.

När allt fler flyktingar kom i land på Lampedusa i Italien 2011 ropade Italien på hjälp. Men svaret från Berlin var kyligt. Italien är ansvarigt, det var ju där flyktingarna landade.

– Vi kan inte lösa hela världens problem, svarade den tyska regeringen genom Merkels kristdemokratiske partikamrat, inrikesminister Thomas de Maizière.

Förtroende förstördes

– Italien är inte överansträngt, utan det har en uppgift att lösa, kan man översätta ett stramt uttalande från honom som på tyska närmast är en ordlek. (Italien ist nicht überfordert, es ist gefordert.)

I början av krisen förstördes mycket förtroende, sade den tidigare EU-kommissionären Günter Verheugen (socialdemokrat och tidigare liberal) till ARD.

Som största nation i Europa hade Tyskland ett speciellt ansvar att leda och skulle ha förhållit sig annorlunda. Krishanteringen var dålig, enligt Verheugen.

– Det hade funnits nog med varningssignaler. Dessa varningssignaler ignorerades. Ja, där var en massa arrogans och ignorans med i spelet.

Kallt och osolidariskt

Arrogans och ignorans är alltså två orsaker till Tysklands isolering. Den tredje är Tysklands stora dominans i finanskrisen, som främst drabbade Grekland.

Europa-experten Gabriele Abels, vid universitetet i Tübingen, såg ett klart samband mellan asylkrisen och eurokrisen.

Tyskland framstod som kallt och osolidariskt för de små i EU, som Grekland. Merkel med höjt pekfinger och den tyske finansministern Wolfgang Schäuble är personer som tvingade fram sparkrav som andra länder tandagnisslande måste följa. Särskilt Schäuble förödmjukade skuldländer.

Betalar räkningen

– Nu får Tyskland betala räkningen med flyktingkrisen, sade Abels. Det finns en effekt att en del stater säger att Tysklands agerande i eurokrisen var för hårt. Nu behöver Tyskland solidaritet. Men till det är man inte berett på den andra sidan.

Fotnot: Programmet sändes på söndagen klockan 18.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet