Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild. Foto: TT arkiv

Tysk uppgörelse om flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter det tyska valet har förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor.

CDU-ledaren Merkel och motsvarigheten i CSU, Horst Seehofer, ska hålla en gemensam presskonferens vid lunchtid på måndagen för att presentera detaljerna i uppgörelsen, som kom efter tio timmars förhandling.

Den innebär att Tyskland ska sträva efter att inte ta emot mer än ungefär 200.000 flyktingar per år, och betyder ett hinder mindre för de fortsatta regeringsförhandlingarna.

Val i Tyskland 2017

Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Merkels flyktingpolitik och ser hennes kurs under krishösten 2015, då landet tog emot över en miljon asylsökande, som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet.

Ingen ska avvisas vid gränsen

Enligt utkastet till uppgörelsen liknar den Seehofers linje med ett tak för 200.000 asylsökande per år, som Merkel tidigare har motsatt sig, men nu i en ”mildare variant”.

Tyskland ska ta emot runt 200.000 flyktingar per år på humanitära grunder, inklusive anhöriginvandring, men det ska inte anges som en övre gräns och ingen ska avvisas vid gränsen i enlighet med den tyska konstitutionen, enligt källorna.

Om det uppstår en ny situation av massflykt ska regeringen kunna ompröva frågan och i samråd med parlamentet ta fram en ny siffra.

Under samtalen i Berlin ska andra frågor tas upp, som pensioner och EU, men asylfrågan har varit den största stötestenen.

Bakgrund: Komplicerat valresultat

Parlamentsvalet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD.

Förbundskansler Angela Merkels parti Kristdemokraterna och dess systerparti i Bayern blev visserligen största partigrupp, men tappade nära nio procentenheter jämfört med valet 2013 och hamnade på 33 procent, det sämsta resultatet sedan förbundsrepublikens barndom. Även Socialdemokraterna anförda av Martin Schulz gjorde ett historiskt dåligt val, med 20,5 procent – det sämsta resultatet i efterkrigstid.

Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som med 12,6 procent blev tredje största parti och därmed kom in i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur förbundsdagen 2013 – gjorde ett starkt val med 10,7 procent, ett resultat som räckte för ett parlamentariskt återinträde.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sonderingssamtal inför framtida koalitionsförhandlingar väntas komma igång 16 oktober, dagen efter delstatsvalet i Niedersachsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet