NPD demonstrerar i Berlin 1 maj 2013. Foto: TT

Tyska nynazister på väg mot EU

Uppdaterad
Publicerad

70 år efter andra världskriget står Tysklands högerextrema inför ett europeiskt genombrott. Avskaffad procentspärr i EU-valet kan ge ökända NPD plats i Strasbourg.

När den tyska författningsdomstolen i slutet av februari slog fast att en procentspärr i EU-valet den 25 maj är diskriminerande jublades det inte bara hos småpartier som Piratpartiet och EU-kritiska Alternative für Deutschland (AfD).

Även det gamla NPD, Tysklands nationaldemokratiska parti, andades morgonluft och räknade snabbt ut att det kan innebära både en och två platser i EU-parlamentet. NPD har i de senaste nationella valen legat på runt 1,5 procent av rösterna. Upprepas det i slutet av maj går minst ett av Tysklands 96 mandat i Strasbourg till de forna nazisternas arvtagare.

”Gasa på!”

I EU-valet har NPD förre partiledaren Udo Voigt som förstanamn. 62-åringen – vars far var medlem i SA (nazisternas brunklädda stormavdelning), krigsfånge i Sovjetunionen till 1949 och därefter chaufför för brittiska armén i Tyskland – var tidigare officer i Luftwaffe och ledde NPD från 1996 till 2011.

Han har provocerat flitigt: Inför regionvalet i Berlin 2011 visades han upp läderklädd på en motorcykel på valaffischerna under rubriken ”Gasa på!”. 2009 dömdes han till sju månaders villkorligt fängelse för att inför fotbolls-VM 2006 ha kampanjat för ett ”riktigt landslag”, utan färgade spelare. 2008 fanns han med när partikamraten Friedhelm Busse begravdes och fick med sig en hakkorsflagga i graven.

– Detta var inte en dag då vi ”befriades”, utan ett nederlag för Tyskland och ingenting att fira, talade han inför 3.000 likasinnade i Berlin på 60-årsdagen av andra världskrigets slut 2005.

Parti i kris

Tyska myndigheter har flera gånger försökt förbjuda NPD, utan att lyckas. Säkerhetstjänsten klassar partiet som ett ”hot mot den konstitutionella ordningen”.

Ironiskt nog kommer möjligheten till ett genombrott i EU-valet i ett läge när partiet egentligen mår sämre än på många år. Ekonomin är usel, medlemsantalet sjunker och ledarna grälar.

Inför EU-valet försöker Voigt samla ny kraft med hjälp av krisen kring Krim, där NPD liksom många likasinnade i Europa lyckas stöda såväl Rysslands agerande som Ukrainas ilsket ryssfientliga högerextremister.

”Det finns inga gränser för västs förljugenhet . . . I vår bild av ett fosterländskt Europa – ein Europa der Vaterländer – ingår både Ryssland och Ukraina, men inte främmande makter som USA och Turkiet!”, manar Voigt i en debattartikel.

NPD

Tysklands nationaldemokratiska parti (NPD) grundades 1964 ur resterna av Tyska rikspartiet (DRP), som haft flera tidigare medlemmar av Hitlertidens nazistparti (NSDAP) som ledare.

I slutet av 1960-talet nådde partiet som bäst 4,3 procent i förbundsdagsvalet 1969, mycket tack vare högerväljare som ogillade att dåtidens kristdemokratiska CDU regerade i koalition med socialdemokratiska SPD.

Efter många år med mycket svagt stöd ökade NPD:s popularitet på 1990-talet efter Tysklands återförening. I förbundsdagsval har partiet nått drygt 1 procent av rösterna i de tre senaste valen. Regionalt är partiet representerat i Sachsen och Mecklenburg-Vorpommern.

Partiledare är 61-årige Udo Pastörs som tog över så sent som i december då företrädaren Holger Apfel plötsligt avgick. På grund av en intern hatkampanj, löd hans förklaring. På grund av sexuella övergrepp mot en ung partikamrat, hävdade motståndarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.