Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Kirchner, som är gruppledare för AfD i Sachsen-Anhalt, kan inte utesluta att han övervakas av staten. Foto: SVT

AFD i domstol – hela partiet kan stämplas som misstänkt högerextremt

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands största oppositionsparti Alternativ för Tyskland (AFD) har stämplats som misstänkt högerextremt i tre delstater. Partiet slåss nu i domstol för att hindra att hela rikspartiet hamnar under övervakning. Agenda har besökt delstaten Sachsen-Anhalt, där myndigheterna redan nu får spionera på partiet.

Oliver Kirchner är gruppledare för AFD i Sachsen-Anhalt. Därför kan han inte utesluta att hans telefon avlyssnas av staten. Enligt Chris Schulenburg, som är parlamentsledamot för CDU i samma delstat, är övervakningen nödvändig.

– Om inte författningsskyddet skulle agera i det här läget, då är faran att ett högerextremt parti åter etablerar sig i vårt samhälle, säger Chris Schulenburg.

I år är det val i Tyskland och hela partiet AFD kan komma att klassas som ett misstänkt högerextremt parti. Det skulle kunna påverka valresultatet då väljare kan avskräckas.

Kunde ni ha undvikit att bli övervakade om ni hade låtit bli att välja redan övervakade personer till ledande poster?

– Nej det tror jag inte. För ju starkare vi blir hade vi ändå hamnat under övervakning, säger Oliver Kirchner.

Se mer i klippet ovan och hela inslaget i Agenda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer