– Det är jättespännande, det är bara två ynka procentenheter som skiljer dem åt, säger Christoffer Wendick, SVT:s reporter på plats i Tyskland, i Morgonstudion. Foto: AFP/TT/SVT

Tyska valet ser ut att bli en rysare: ”Kan behöva ta till målsnöret”

Uppdaterad
Publicerad

Inför söndagens parlamentsval i Tyskland är det mycket jämnt mellan de största partierna. Vem som får ta över efter Angela Merkel lär inte stå klart förrän på valnatten.

– Det kan bli så att vi får ta till målsnöret, säger Christoffer Wendick.

Två partier gör i praktiken upp i kampen om förbundskanslerposten och regeringsmakten, även om de båda kommer att vara beroende av att bilda koalition med andra partier. Det handlar om socialdemokratiska SPD med Olaf Scholz i spetsen, som ställs mot det kristdemokratiska regeringspartiets CDU:s Armin Laschet.

SPD har den senaste tiden haft ett försprång i opinionsundersökningarna, men avståndet har krympt i takt med att valdagen närmat sig. I tv-kanalen ZDF:s senaste mätning fick SPD 25 procent, skuggade av CDU på 23 procent.

– Det är jättespännande, det är bara två ynka procentenheter som skiljer dem åt. CDU har knappat in i alla mätningar under veckan, säger Christoffer Wendick, SVT:s reporter på plats i Tyskland, i Morgonstudion.

Många osäkra väljare

Dessutom har många tyska väljare, en dryg fjärdedel, ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Något som gör det än mer osäkert vem som står som valsegrare efter rösträkningen på söndag.

– Vi vet också att en av de största grupperna i den här fjärdedelen är tidigare CDU-väljare och det nämns som en dold potential, säger Christoffer Wendick.

”Får ta till målsnöret”

Det kan dröja innan det står klart vilket parti som blir störst och vem som efterträder den mångåriga förbundskanslern Angela Merkel.

– Det kan bli så att vi får ta till målsnöret, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.