Foto: Scanpix

Tyskar hjälpte USA med övervakning

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskansler Angela Merkel och hennes ministrar har uppgett att de fick vetskap om USA:s hemliga övervakningsprogram först via medier. Men tyska myndigheter har samarbetat med USA, skriver tidningen Der Spiegel.

Såväl tyska underrättelsetjänsten BND som författningsskyddet BfV har använt ett av den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s spionprogram. Hemliga amerikanska dokument visar att författningsskyddet utrustats med datorprogrammet, kallat XKeyScore, uppger Der Spiegel.

”Ett produktivt spionverktyg”

BND:s uppgift har varit att lära BfV:s personal hur programmet ska användas. Målet har varit att öka författningsskyddets möjlighet att hjälpa NSA i gemensamma antiterroroperationer, uppger Der Spiegel.

I en intern NSA-presentation beskrivs XKeyScore som ”ett produktivt spionverktyg”. Med utgångspunkt i metadata kan det användas för att i efterhand avslöja exempelvis vilka sökord som använts från en viss internetuppkoppling.

Snowden hävdat samarbete

Edward Snowden – nu på flykt från USA men tidigare anställd av en underentreprenör till NSA och den som först läckte uppgifter om den hemliga övervakningen till medier – har tidigare hävdat att BND samarbetat med NSA. Och enligt Der Spiegel har detta ”intensifierats” på senare tid.

Varken BND eller BfV vill, i likhet med NSA, kommentera uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer