Foto: AP/TT

Tyskland börjar ändra ton om flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland har börjat ändra ton i flyktingdebatten. Först lät det som ett öppet erbjudande att alla krigsflyktingar skulle få komma in. Nu talar tunga medarbetare till förbundskansler Angela Merkel om att Tyskland måste sätta gränser för hur många som kan komma in.

Att det tyska samhället håller på att splittras visades av demonstrationer mot ett flyktingläger i Bischofswerda i delstaten Sachsen i öst. För andra dagen i rad måste polisen på fredagen skydda flyktingar. Och fortfarande hör det till vanligheten att flyktingförläggningar brinner.

Även i staden Halle i öst har det rapporterats om ”en berusad pöbel” som attackerade anländande flyktingar. Chefen för det tyska Säpo har varnat för risker för terrordåd från högerextremister.

#flykt

På lördagen var det den ytterst ansvarige för Merkels flyktingpolitik som tog till orda i nyhetsmagasinet Der Spiegel. Inrikesminister Thomas de Maizière sade rakt ut att det måste sättas en gräns för flyktingmottagandet.

– Vi kan inte i Tyskland ta emot alla krigsflyktingar och flyktingar som flyr undan fattigdom, sade han till Der Spiegel.

Kan slå mot flyktingarna

Han är visserligen stolt över tyskarna som applåderade flyktingars ankomst på järnvägsstationen i München, men själva flyktingpolitiken måste ske enligt bestämda ordnade regler. Han menar att annars kan stämningarna mot flyktingarna slå om. Han tog som exempel flyktingar på tåg som drog i nödbromsen för att kunna hoppa av.

Han skisserade flyktingpolitiken som ett gemensamt projekt för EU och att den skulle vara generös. Men hans meddelande var samtidigt att någonstans finns det en gräns och då måste Tyskland och de andra EU-länderna skicka tillbaka flyktingar.

Han talar om att de tillbakaskickade flyktingarna måste hamna i en region där de är säkra. Flyktingar som försöker ta sig in i Europa via Medelhavet ska återföras till en ”säker plats” i Afrika, är hans budskap.

”Inte hem för alla”

På fredagen var det vice förbundskanslern, och den socialdemokratiska partiordföranden Sigmar Gabriel som gick ut i en intervju i Bild-Zeitung, som även refereras av andra medier.

Gabriel är även ekonomiminister och Angela Merkels ställföreträdare. (Tyskland styrs ju av en koalition mellan krist- och socialdemokrater.)

Hans budskap var tydligt: Tyskland kan inte bli ett hem för alla.

Hans uttalande kan tolkas som att det alltså är dags att dra åt bromsarna.

– Tyskland hjälper alla, men vem hjälper Tyskland? frågade han.

Han menade att Tyskland inte kan ta emot en miljon flyktingar om året. Det är en ny position för honom: För någon vecka sedan sade han att Tyskland klarade av att ta emot en halv miljon flyktingar per år.

Spänningar i samhället

Flyktingarna måste fördelas på EU:s länder. Och han varnar som så många andra östländerna: Om de säger nej och alltså inte delar EU:s värdering ska de på lång sikt få mindre ekonomiskt understöd av EU.

Han varnade också för att det kan uppstå spänningar i samhället. Alltså att fattiga tyskar får intrycket att flyktingarna får allt, medan fattiga tyskar får fortsätta att leva i misär.

Skärpningar för flyktingar

Det råder nu förvirring om den tyska flyktingpolitiken. Å ena sidan har förbundskansler Angela Merkel talat om ”att visa ett vänligt ansikte” mot flyktingarna och har tagit in flyktingar från Ungern på ett sätt som strider mot EU:s regler.

Men samtidigt avslöjade på fredagen den tyska tidningen Die Welt att det nu finns ett detaljerat förslag om en politik som innebär skärpningar i behandlingen av flyktingar. Det är ett hundrasidigt förslag som utarbetats inom de Maizières inrikesministerium.

Kontantersättning ska omvandlas till utdelning av varor, flyktingar som kommer in via ett annat land ska få kraftigt sänkta förmåner.

Tvingas ut ur landet

Enligt vad organisationen Pro Asyl säger till Die Welt innebär det att de flyktingar som nu tagits in genom Merkels generositet på grund av ersättningsändringen på nytt tvingas ut ur landet.

Myndigheterna ska dessutom påskynda avvisningen av dem som inte fått asyl.

De som ska avvisas ska enligt förslaget i fortsättningen inte underrättas om när avvisningen ska ske för att man ska undvika att de går under jorden.

”En sommarsaga”

Medierna rapporterar och diskuterar nu att det håller på att skapas ett motstånd mot Merkels politik som av kritiker kallas ”en sommarsaga”.

Mediernas nyhetsrapportering handlar också mycket om att det redan saknas resurser för att ta emot de nytillkomna flyktingarna, vilket ibland beskrivs som att Merkel varit för optimistisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet