Foto: TT

Tyskland inför tillfälliga gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Landet inför tillfälliga kontroller vid gränsen mot Österrike, för att begränsa vågen av flyktingar. Det beskedet gav Tysklands inrikesminister Thomas de Mazière på en presskonferens i eftermiddags.

Gränskontrollen mellan Tyskland och Österrike är slopad sedan Schengenavtalet, men det stora antalet flyktingar som tar sig till Tyskland gör nu att gränskontrollerna skärps och att asylprocessen ska påbörjas redan vid gränsen, rapporterar tyska och österrikiska medier. 

 – Målet är att begränsa inflödet av människor till Tyskland, säger de Mazière. 

#flykt

Inrikesministern uppmanade också de andra EU–länderna att hålla fast vid Dublinkonventionen som säger att flyktingarna ska söka asyl i det första ankomstlandet i EU, och att flyktingarna inte ska kunna välja vilket EU–land de söker asyl i. 

Nödrop frän München

Många flyktingar har valt att inte söka asyl i Grekland och Ungern, eftersom de fruktar att det skulle försvåra asyl i Tyskland.  Efter att förbundskansler Angela Merkel i förra veckan uttalade sig om att Tyskland är redo att ta emot uppemot 800.000 flyktingar har tusentals människor tagit sig till landet. Under helgen har det kommit flera nödrop från bland annat München om att situationen börjar bli ohållbar. 

Staden i delstaten Bayern i södra Tyskland har blivit den huvudsakliga ankomstpunkten för flyktingar som kommer till landet med tåg från Ungern och Österrike.  Förra helgen anlände omkring 20.000 personer till stadens största järnvägsstation och myndigheterna överväger att öppna arenan Olympiahalle som ett tillfälligt skydd.

Bara i lördags kom 12.200 personer och nu varnar polisen för att München ”nått den övre gränsen” av sin kapacitet när det gäller flyktingmottagande. Enligt den tyska tidningen Bild har  myndigheterna i Bayern begärt federal hjälp för att klara anstormningen och nu väntas kravallpolis anlända till staden för att undsätta den lokala polisen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet