Foto: TT.

Tyskland och Frankrike överens: Syriska flyktingar bör stanna i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Francois Hollande uppger att Tyskland och Frankrike är överens om att ”flyktingar som flyr kriget i Syrien bör stanna i regionen”, rapporterar Reuters.

Ett första projekt har nu godkänts för det mångmiljardsstöd som EU-länderna i höstas enades om att ge Turkiet för att hjälpa syriska flyktingar på plats.

55 miljoner euro ska ges till omedelbart stöd åt syriska skolbarn i Turkiet samtidigt som 40 miljoner euro ges i humanitär hjälp genom FN:s livsmedelsprogram, WFP, uppger EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att Europa måste jobba tätt tillsammans med Turkiet för att stoppa flyktingflödet och säkra landets yttre gränser för att lättare kunna kontrollera vilka som kommer in i landet.

Vill slopa gränskontroller inom Schengenområdet

Francois Hollande säger även att målet är att slippa de tillfälliga gränskontroller inom Schengen-länder. Detta ska genomföras genom ”koordination, solidaritet och förstärkning av våra gemensamma resurser” säger han, enligt Reuters.

Europeiska kommissionen varnar för att om Schengensystemet rasar samman kan det kosta den europeiska ekonomin mellan 5 och 18 miljarder euro per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet