Tyskland skakas av ny livsmedelsskandal

Uppdaterad
Publicerad

200 gårdar inom fjäderfäindustrin polisutreds nu. Misstanke finns om att äggproducenterna påstått att ägg är från frigående höns, men i själva verket har de suttit i burar.

Efter hästköttskandalen är nu en ny livsmedelsskandal under uppsegling i Tyskland.  Det handlar om ägg och fjäderfäindustrin där 200 gårdar i Tyskland just nu håller på att polisutredas.  Enligt en statlig åklagare misstänks bönderna systematiskt ha struntat i reglerna om frigång och utrymme. Dessutom ska de ha marknadsfört sina äggprodukter som märkta som frigående trots att så inte har varit fallet. I några fall har gårdarna också påstått sig vara ekologiska.

Statsåklagare i Oldenburg menar att händelserna inte är enskilda och att det är bedrägligt beteende, rapporterar tyska tv-kanalen ZDF.

Fortfarande finns många miljoner höns i burar i Tyskland. Men reglerna säger att dessa ska fasas ut. Något som enligt åklagaren inte sker i den takt som föreskrivet. Åklagarens granskning av den tyska fjäderfäindustrin handlar om att gällande djur och konsumtentskydd ska följas.

Enligt åklagaren kommer nu de som inte följer reglerna få rättsliga följder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer