Angela Merkels Tyskland skärper nu asylreglerna. Man kommer bland annat att lista Algeriet, Marocko och Tunisien som så kallade ”säkra ursprungsländer”. Foto: TT

Nu skärper Tyskland asylreglerna

Tysklands regering har kommit överens om att skärpa asylreglerna för att minska antalet asylsökande.

Åtgärderna innebär bland annat ett tvåårigt stopp för anhöriginvandring för asylsökande som beviljats begränsat skydd som flykting, säger vice förbundskansler Sigmar Gabriel, partiledare för socialdemokratiska SPD.

Det ska även gå fortare att utvisa asylsökande som har fått avslag.

Tyskland kommer att lista Algeriet, Marocko och Tunisien som så kallade ”säkra ursprungsländer” för att göra det lättare att lämna avslag till asylsökande från de länderna, rapporterar AFP.

Merkel hårt pressad

Förbundskansler Angela Merkel har pressats hårt om flyktingpolitiken. Merkels besked i augusti om att göra undantag för syrier från Dublinförordningen, och inte skicka tillbaka dem till det första EU-land de kom till, har ifrågasatts och Merkels kritiker menar att det var denna gest som satte i gång den stora flyktingströmmen till landet.

Pressen har också kommit från Merkels eget parti och inrikesminister.

Följer Sverige och Danmark

De skärpta asylreglerna i Tyskland följer efter att både Danmark och Sverige föreslagit skärpta asylregler. I veckan klubbade det danska folketinget en rad förslag, som bland annat innehåller begränsade uppehållstillstånd, längre väntetid innan familjer kan återförenas, skärpta krav för att uppnå permanent uppehållstillstånd och att de flyktingar som kan, ska bidra till att bekosta sitt eget uppehälle.

Skärpt gränsbevakning

Tidigare har också rapporterats om hur Tyskland ändrat sitt agerande mot flyktingar på väg mot Sverige och Danmark. Efter att gränsbevakningen skärpts och Sverige infört id-kontroller har Tyskland i större utsträckning börjat förvägra asylsökande på väg mot Skandinavien genomresa i landet. Flyktingar som vill vidare till exempel till Sverige släpps inte igenom Tyskland med hänvisning till Dublinförordningen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet