Foto: Arkivfoto: TT

Tyskland: Vi vill hindra terrorister att ta sig in i landet

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kommer inte längre att ta emot många flyktingar som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen.

Enligt förordningen ska en asylansökan prövas i det land där den sökande först registrerades. Men i Tyskland är asylprocessen uppdelad i två steg, först en registrering och sedan en formell asylansökan och Tyskland kommer nu endast ta emot de flyktingar som genomgått båda stegen innan de begett sig vidare till ett annat land.

För Sveriges del är det just nu 700 asylsökande som på grund av Tysklands nya hållning kommer att få sin asylansökan prövad här i stället för i Tyskland.

#flykt

– Det är så många som är aktuella just nu, men det kommer fler, säger Mikael Ribbenvik till Dagens Nyheter.

Vill förhindra terrorister

När SVT Nyheter kontaktar det tyska inrikesministeriet i Berlin, som har hand om migrations- och flyktingfrågor, så känner pressavdelningen till frågan.

– Tyskland gör en registrering och tar fingeravtryck vid gränsen eller gränsnära områden av säkerhetsskäl för att förhindra att terrorister eller kriminella kommer in i landet, säger presstaelspersonen Pamela Müller-Niese till SVT Nyheter.

– Men denna registering har ingenting med asylansökan att göra, många vill resa vidare till Sverige och andra länder, och det är i det första land där asylansökan görs som asylansökan ska prövas, där följer vi helt reglerna i EU:s Dublinförordning, menar Pamela Müller-Niese.

Enligt henne så är det bara med Sveriges som detta problem finns, det är bara Sverige som krävt att få skicka tillbaka personer som registrerats men inte gjort asyslansökan i Tyskland.

Den svenske inrikesministerns hot att stämma Tyskland inför EU-domstolen känner hon inte till och kan inte kommentera.

Regeringen informerad

Enligt Dagens Nyheter informerade det tyska migrationsverket, BAMF, redan i februari alla EU-länder om att man nu ändrat sin tolkning av Dublinförordningen.

Den nya tolkningen innebär att Tyskland i många fall inte längre kommer ta emot personer som skickas tillbaka enligt förordningen. Enligt brevet från BAMF kommer bara de personer som formellt sökt om asyl i Tyskland kommer att accepteras.

Migrationsverket i Sverige har, enligt tidningen, informerat regeringen om förändringen. Verket menar att den tyska tolkningen av Dublinförordningen är felaktig.

– Vi kan inte agera, det är en sak mellan Sverige och Tyskland eller i förlängningen mellan EU-kommissionen och Tyskland. Det är vår skyldighet att beskriva konsekvenserna av detta och meddela regeringen det, sedan får regeringen, om man tycker det, agera gentemot Tyskland, säger Mikael Ribbenvik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet