Foto: TT

Tyskland stoppar asylsökande: Svenska id-kontroller skälet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Danmark skärpt sin gränsbevakning som svar på de svenska id-kontrollerna har nu också Tyskland i allt större utsträckning börjat förvägra asylsökande på väg mot Skandinavien genomresa i landet. Som skäl anger tysk polis läget vid de danska och svenska gränserna.
– Det är tragiskt men väntat, säger riksdagsledamot Rasmus Ling (MP).

Tyskland skickar tillbaka allt fler flyktingar som vill till Sverige och Danmark. De avvisas till Österrike i enlighet med EU:s regler, den så kallade Dublin-förordningen.

Det är den franska nyhetsbyrån AFP som citerar en talesperson för polisen i den österrikiska delstaten Oberösterreich.

– Antalet har stigit från dagligen 60 i december till 200 nu i början på året, säger David Furtner vid delstatspolisen.

En talesperson för den tyska federala polisen i München bekräftar enligt nyhetsmagasinet Der Spiegel att man nu tillämpar Dublinfördraget konsekvent.

Håller på Dublinförordningen

Det handlar om två- eller tresiffriga tal som avvisas. De flesta av dem är afghaner som vill till Danmark eller Sverige.

Flyktingar som vill vidare till exempel till Sverige släpps inte igenom Tyskland med hänvisning till Dublinförordningen.

Enligt tidningen tolkar den tyska federala polisen i München förordningen så att om dessa flyktingar inte vill söka asyl i Tyskland utan vill vidare, så släpps de inte igenom utan först tillbaka till Österrike.

Beror på danska och svenska gränskontroller

Enligt den österrikiska polisen hänger det ökade antalet avvisningar samman med införandet av strängare gränskontroller vid den svensk-danska och den dansk-tyska gränsen.

Enligt den österrikiska poliskällan är avvisningarna inte särskilt effektiva. De flesta kommer ändå tillbaka till Tyskland via omvägar.

Men Österrike vill nu trots detta i fortsättningen kontrollera sina gränser grundligare. Det sade den österrikiske förbundskanslern Werner Faymann i en tidningsintervju:

– Inom kort blir vi aktivare vid våra gränser än fallet varit hittills. Också tyskarna tänker göra mer.

”Dominoeffekt väntad”

Effekten av den svenska regeringens beslut att införa id-kontroller tycks så ha spritt sig likt ringar på vattnet.

Rasmus Ling, riksdagsledamot för Miljöpartiet och en av de som motsatt sig id-kontrollerna, menar att det var väntat att fler länder – med hänvisning till Sveriges agerande – med olika medel skulle försvåra och hindra rörligheten i Europa.

– Jag beklagar det. Det är tragiskt men väntat, säger han och pekar på att konsekvenserna tydligt framstod redan när Sverige införde tillfälliga gränskontroller i början av November förra året. Den danska regeringen markerade då tydligt mot Sveriges skärpta flyktingpolitik genom att vilja göra Danmark mindre attraktivt för flyktingar.

– Det var inte svårt att se att det skulle bli en dominoeffekt.

SVT har sökt infrastrukturminister Anna Johansson (S) och migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar, som via pressansvarig avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer