Turkiskstödda syriska rebeller utanför den syriska staden Ras al-Ain. Foto: AFP/TT

Tyskland stoppar vapenexport till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland stoppar nu sin vapenexport till Turkiet – efter offensiven i nordöstra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Över 100 människor har dödats sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Nu väljer Tyskland att stoppa sin vapenexport till Turkiet.

– Med bakgrund av den turkiska militärens offensiv kommer regeringen inte att ge några nya tillstånd för krigsmateriel som kan användas av Turkiet i Syrien, säger en talesperson till den tyska utrikesministern Heiko Maas enligt Reuters.

Turkiets offensiv i Syrien

Tidigare har även Finland och Norge stoppat sin vapenexport.

”Situationen är allvarlig. För mitt eget ansvarsområde konstaterar jag följande: Finland exporterar inte försvarsmateriel till länder som krigar eller kränker mänskliga rättigheter”, skrev den finska försvarsministern Antti Kaikkonen på Twitter.

Andra regler i Sverige

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) kan Sverige inte ta beslut på samma sätt.

– Vi har inte alls det regelverk som Finland har. I Finland är det enskilda ministrar som beslutar om vapenexportaffärer. Så har vi det inte i Sverige längre. Det absolut mest effektiva är att göra något tillsammans med EU, sa hon till SVT på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet