Tysklands president Frank-Walter Steinmeier Foto: TT

Inget nyval i Tyskland – samtalen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland har hamnat i en regeringskris. Efter att samtalen mellan tänkta koalitionspartners har kollapsat höll Tysklands president Frank-Walter Steinmeier ett TV-sänt tal där han adresserade Tysklands politiska framtid. Regeringssamtalen ska fortsätta, blev beskedet.

Det hade på förhand spekulerats om allt från nyval till att Angela Merkel skulle föreslås få mandat att regera genom en minoritetsregering. 

Under ett tal på måndagseftermiddagen meddelade Tysklands president att sonderingssamtalen ska fortsätta och uppmanade de inblandade partierna att försöka hitta en lösning.

– Jag kommer föra samtal med alla parter som deltagit i sonderingssamtalen men även med andra parter som inte deltagit, sa Frank-Walter Steinmeier.

Han syftade då sannolikt på det socialdemokratiska SDP som tidigare meddelat att de inte vill regera i en koalition med Angela Merkels kristdemokrater.

Väntat besked

Sveriges ambassadör i Tyskland, Per Thöresson, säger till SVT Nyheter att presidentens besked gick i linje med tidigare uttalanden.

– Han bekräftade det han sagt tidigare, att ett nyval inte är ett alternativ. Väljarna förväntar sig att det ska bildas en regering och då i första hand en majoritetsregering, sa Per Thöresson.

Jamaicakoalitionen rasade samman

Samtalen om en trepartiregering, en så kallad Jamaicakoalition, uppkallad efter partifärgerna svart (CDU/CSU), gult (FDP) och miljöpartiets grönt har rasat samman efter att det liberala partiet FDP under natten till måndagen hoppade av samtalen.

Under förmiddagen har Tysklands president Frank-Walter Steinmeier suttit i möte med förbundskansler Angela Merkel där de diskuterat möjliga framtida scenarier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet