Valsedlar i Stockholm och flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Henrik Montgomery / Janerik Henriksson / TT

Tyst om EU i den svenska valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att EU har stor makt och många av unionen beslut påverkar Sverige, så diskuteras inte EU särskilt mycket i valrörelsen. Detta kritiseras i en färsk forskningsrapport från Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier.

– Politiska partier fyller en viktig funktion och de stora frågorna som de har att besluta om borde också synliggöras. Men EU är ett område där man inte gör det. Väljarna vet inte vad partierna tycker, säger Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Sieps.

Trots många av de lagar som stiftas i riksdagen egentligen har EU som avsändare, så hörs inte särskilt mycket om EU-politik i valrörelsen.

Val 2018 – #dinröst

– Just nu är vi mitt inne i en nationell valrörelse, det diskuteras inget EU alls. Det pekar vi också på i den här rapporten, hur bristfällig den diskussionen är i det svenska systemet och i det svenska samhället. Det här är ett demokratiskt problem, naturligtvis, därför att den typen av motsättningar kring EU-politiken borde vi få möjlighet att diskutera som väljare också. Men det ser vi ingenting av, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, och en av författarna till rapporten, till SR:s Ekot.

Väljare och partier i otakt

I rapporten så beskrivs kopplingen mellan partierna och EU som en ”svag demokratisk länk”.

Göran von Sydow beskriver EU som en plats dit de svenska politikerna lämpar över frågor som de inte vill diskutera.

Så varför diskuteras inte EU-frågor mer i valrörelsen? Göran von Sydow, pekar ut flera skäl.

– Dels tror jag det handlar om att väljarna och partierna inte alltid går i takt. De har alltså inte alltid samma uppfattning. Dessutom är det inte alltid partierna är överens internt. Och för det tredje så skapas beslut inom EU efter förhandlingar som ofta är svåröverblickbara. Därför kan partierna inte gå ut med vallöften vad gäller EU, det är inte säkert att man får gehör för vad man vill.

Testa vilka partier som tycker som du! Gör Valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet