UD bekräftar – Turkiet kallar upp svenska diplomater i Ankara

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets utrikesdepartement har kallat upp representanter för Sveriges ambassad i Ankara för att markera mot vad Turkiet kallar för ”terroristpropaganda” i Stockholm, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till diplomatkällor.

– Vi kan bekräfta att ett möte har ägt rum mellan representanter för Sveriges ambassad i Ankara och det turkiska utrikesdepartementet, uppger UD till SVT.

Mötet ska ha handlat om en demonstration av kurdiska grupper i Stockholm, rapporterar Reuters som hänvisar till en anonym diplomat-källa. Enligt källan ser Turkiet demonstrationen som ”terroristpropaganda”.

UD vill dock inte bekräfta vad mötet har handlat om men skriver till SVT att ”Sverige följer den trilaterala överenskommelsens som har slutits med Finland och Turkiet och kommer att tillämpa den i enlighet med svensk rätt”.

Ansträngda relationer

De diplomatiska relationerna mellan Turkiet och Sverige har varit ansträngda sedan Turkiet satte käppar i hjulet för Sveriges Natoansökan.  

Turkiet kräver säkerhetsgarantier från Sverige för att godkänna ett Natomedlemskap och att Sverige samarbetar i kampen mot terrorism. 

Bland annat vill man från Ankaras håll att Sverige lämnar ut personer kopplade PKK/PYD- och Gülenrörelsen.

Efter Madrid-uppgörelse – hot kvarstår

Efter veckor av hårda förhandlingar nåddes vid Nato-toppmötet i Madrid i juni en uppgörelse mellan Natoländerna, Turkiet och Sverige. Turkiet gick med på att lyfta sitt veto mot att inleda en svensk medlemskapsprocess.

Sverige och Finland blev då ”inbjudna medlemmar” eller “invitees” med rätt att delta i alla Natomöten, men utan rösträtt.

För att Sverige ska bli fullvärdig Nato-medlem krävs dock att Turkiets och övriga Nato-länders parlament godkänner medlemskapet.

Dessutom har Erdogan efter Madrid-uppgörelsen vid flera tillfällen hotad med att ”frysa” Sveriges Nato-inträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.