På julafton kunde utrikesdepartementet bekräfta för SVT Nyheter att politikern som varit gripen i Etopien nu släppts på fri fot. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

UD: Gripen svensk-etiopier har frisläppts

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-etiopiska politikern som ska ha varit gripen i Etiopien sedan i torsdags har nu släppts på fri fot. Det bekräftar svenska UD för SVT Nyheter på julafton.

Under måndagen rapporterade etiopiska medier att en svensk-etiopisk politiker frihetsberövats i staden Sodo i Etiopien. Svenska Utrikesdepartementet bekräftade samtidigt de kände till att en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige sitter frihetsberövad i landet.

På julafton kunde dock UD bekräfta för SVT Nyheter att politikern nu släppts på fri fot.

Greps i torsdags

Enligt etiopiska medier rör det sig om Andualem Tadesse Boltena, 35, som är generalsekreterare för partiet Wolayta National Movement (WNM) som vill att Wolaitadistriktet blir en egen region under den federala regeringen.

Boltena greps i torsdags, enligt den lokala nyhetssajten Addis Standard och uppgifter till den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll som följer utvecklingen i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.