Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har hamnat i blåsväder hos ungerska politiker efter ett kritiskt twitterinlägg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ungerns ambassadör kallas till UD efter eskalerande ordkriget

Uppdaterad
Publicerad

UD har kallat till sig den ungerska ambassadören efter det alltmer eskalerande ordbråket mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och flera ministrar i Ungern. Sist ut i raden var landets vice premiärminister som i en tevesänd intervju kallade Strandhäll för ”stackars sjuk varelse”.
– Mötet kommer att äga rum under onsdagen, säger Vilhelm Rundquist på UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Efter att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kritiserat ungersk familjepolitik på twitter den 12 februari har flera ungerska politiker rasat.

Zsolt Semjen, vice premiärminister i Ungern, är sist ut i raden av kritiker. I en tevesänd talkshow i helgen kallade han Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse”.

Annika Strandhäll själv uppgav i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter under tisdagen att hon inte vill bemöta uttalandet utan att det ”är en dialog som vi behöver föra mellan oss och Ungern.”

Nu agerar UD

På tisdagskvällen bekräftar UD att den ungerska ambassadören har kallats till ett möte som kommer att ske på onsdagen. Vem som kommer att närvara på mötet utöver den ungerska ambassadören kunde inte UD svara på under tisdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.