UD om IS-svenskarna: Inget avtal om rättegångar

Uppdaterad
Publicerad

UD har i nuläget ingen plan för hur eller om de svenska medborgare som sitter fast i läger i norra Syrien ska få en rättslig prövning, säger myndigheten till SVT:s Agenda.

Uppemot 60 svenska barn lever där under svåra förhållanden.

– Det är som en förskola från helvetet, säger Fabrizio Carboni på Röda korset.

11 000 så kallade IS-fångar från ett 60-tal länder sitter fast i flyktingläger i nordöstra Syrien. Kvinnorna och barnen bor i lägren, männen i ombyggda fängelser. Vissa har befunnit sig där i över fyra år.

Det finns ingen exakt siffra på hur många av dessa som är svenska medborgare, men antalet har uppskattats till omkring 10 män, 25 kvinnor och 60 barn.

UD: Ingen tidsram

Det är i nuläget oklart när eller om rättegångar för personerna i lägren kan äga rum.

Svenska UD skriver till SVT att de följer frågan men poängterar att det inte finns en överenskommelse med det kurdiska självstyret (AANES) i området om lagföring av svenska medborgare.

I oktober kunde SVT Nyheter rapportera att ett genombrott skett i förhandlingarna om de svenska IS-kvinnorna i Syrien, något UD nu bestämt förnekar. Enligt myndighetens presstjänst så ska frågan endast ha berörts översiktligt under samtalen.

”Vi erfar att AANES inom kort avser informera om sitt lagföringsinitiativ och vi ser fram emot att få mer information. Arbetet har skjutits upp på grund av pandemin,” skriver UD i ett mejl.

”Människor mördas varje dag”

Enligt Röda korset är situationen i lägren ohållbar, inte minst med tanke på pandemin. Ordentliga boenden saknas och de sanitära förhållandena är svåra.

– Man ser bara barn där. Det är chockerande. Utbildning finns knappt på kartan och det är en våldsam miljö. Människor mördas där varje dag, säger Fabrizio Carboni på internationella Röda korset, som regelbundet besöker lägren.

Enligt honom så måste fångarnas hemländer ta sitt ansvar för att ställa dessa personer inför rätta.

– Dessa utländska kvinnor och barn måste föras tillbaka till deras ursprungsländer. Detta ska ske enligt internationella regler om rättssäkerhet, säger Fabrizio Carboni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.