Regimens ambassad på Lidingö har fungerat som sambandscentral kring en hemlig vapenaffär. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

UD om hemliga vapenaffären på Nordkoreas ambassad: ”Ser allvarligt på det”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska kocken Ulrich Larsen har infiltrerat Nordkorea i över tio år – nu avslöjas diktaturens hemliga vapenhandel. På Utrikesdepartementet ser man ”allvarligt” på uppgifterna i ”Mullvaden – Undercover i Nordkorea”.

SVT Nyheter har sökt utrikesminister Ann Linde med anledning av Nordkoreas hemliga olje-, narkotika- och vapenaffärer som avslöjas i dokumentären. Linde vill dock inte kommentera uppgifterna i ”Mullvaden” utan hänvisar till Utrikesdepartementets presstjänst.

Där ser man allvarligt på hur den nordkoreanska regimen arbetar för att kringgå FN:s allt hårdare sanktioner, och enligt presskommunikatör Erik Karlsson arbetar man nu med att analysera de uppgifter som framkommer.

– Det är av stor vikt att FN:s sanktioner genomförs och det här är även Nordkorea skyldigt att göra, säger Erik Karlsson till SVT Nyheter.

”Går inte in på detaljer”

Hur ser ni på att Nordkoreas ambassad i Stockholm har använts för att genomföra affärer?

– I allmänhet kan man säga att personer med diplomatisk immunitet i Sverige är skyldiga att respektera svensk lag. UD agerar på uppgifter från bland annat polis och åklagare vid misstanke om brottslighet av personer med diplomatisk immunitet och tar upp det fallet med berörd ambassad.

– Vilka åtgärder som vidtas beror på frågans allvarlighetsgrad och vi går inte in på detaljer om specifika ärenden.

”Nordkorea är skyldigt att genomföra FN:s sanktioner”

Har ni haft någon kontakt med Nordkoreas ambassad med anledning av det som framgår i dokumentären?

– Vi för en löpande dialog med nordkoreanska myndigheter men jag kan inte närmare gå in på innehållet i de samtal vi för med andra stater. Men på ett övergripande plan gäller förstås att Nordkorea är skyldigt att genomföra FN:s sanktioner.

Vad tycker du om de uppgifter som avslöjas i ”Mullvaden”, kommer det som en förvåning?

– Som jag sa ser vi allvarligt på de uppgifter som framkommer i dokumentären och vi behöver nu analysera dem noggrant för att se vad de kan innebära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.