En person skadades när en brevbomb exploderade här inne på Ukrainas ambassad i Madrid. Totalt har 17 brevattacker riktats mot landets beskickningar på olika håll i Europa. Foto: Oscar del Pozo, AFP/TT

Ukraina: 17 riktade brevattacker mot ambassader i Europa

Uppdaterad
Publicerad

En rad ukrainska ambassader har mottagit paket innehållande djurögon, enligt landets utrikesdepartement. Samtidigt uppges de brevbomber som skickats till ambassader, politiker samt en flygbas i Spanien vara hemmagjorda.

Ukrainska ambassader och konsulat i sex europeiska länder har tagit emot paket innehållandes sprängämnen och djurögon de senaste dagarna, det säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i en intervju med CNN på lördagen.

Totalt rör det sig om 17 fall riktade mot ukrainska ambassader runt om i Europa, enligt Kuleba. Det rör sig om diplomatiska beskickningar i Ungern, Nederländerna, Polen, Kroatien, Italien och Österrike, enligt Ukrainas talesperson för utrikesfrågor, Oleg Nikolenko, Rapporterar The Guardian.

”Det började med en explosion vid Ukrainas ambassad i Spanien. Men det som följde explosionen var mer konstigt, och jag skulle till och med säga sjukt.” säger Kuleba till CNN.

En lindrigt skadad

En anställd vid den ukrainska ambassaden i Madrid fick lindriga skador i en hand i samband med att en försändelse öppnades i onsdags, men inga andra skador har rapporterats. Anordningarna uppges ha innehållit en mindre mängd sprängmedel samt små metallkulor som var avsedda att utlösa en större explosion när paketen öppnades.

Valet av mottagare skapade tidigt misstankar om koppling till kriget i Ukraina och utrikesminister Kuleba har anklagat Ryssland för att ligga bakom de hotfulla försändelserna.

På lördagen nekar ryska UD:s talesperson, Maria Zakharova, och ledaren för den ryska privatarmén Wagnergruppen, Jevgenij Prigozhin, till att ligga bakom försändelserna, skriver CNN. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.