Den före detta georgiske presidenten och exguvernören i ukrainska Odessa, Micheil Saakasjvili, under ett tal i Kiev i september i fjol. Foto: TT

Ukraina deporterar Saakasjvili till Polen

Publicerad

Den ukrainske oppositionspolitikern och före detta georgiske presidenten Micheil Saakasjvili har deporterats till Polen.

”Den här personen befann sig illegalt på ukrainskt territorium och därför återbördades han, i linje med de lagenliga procedurerna, till det land varifrån han kom”, skriver en talesperson för Ukrainas gränspolis i ett uttalande på Facebook.

Tidigare under måndagen beskrev ett inlägg på Saakasjvilis Facebooksida hur han förts bort av maskerade personer. En talesperson för Saakasjvili uppgav att han förts bort av män klädda i gröna kamouflagekläder och att det var oklart var han befann sig.

Blev av med titlar efter bråk med Porosjenko

Saakasjvili belönades med ukrainskt medborgarskap och posten som guvernör i Odessa efter det att han stött president Petro Porosjenko efter Majdan-upproret. Sedan han hamnat i konflikt med Porosjenko har han dock förlorat båda delarna och blivit en högljudd kritiker av presidenten.

Saakasjvili är dömd till tre års fängelse för maktmissbruk i Georgien, där han var president fram till 2013. Georgiska myndigheter vill se honom utlämnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.