Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flygsäkerhetsexperten: ”Ett mycket säkert flygplan” Foto: TT

Ukraina drar tillbaka påstående om motorhaveri

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska ambassaden gick tidigt ut och påstod att ett motorhaveri låg bakom ondagens flygkrasch i Iran. Flygbolaget förnekade dock några fel på planet, och senare drog ambassaden tillbaka påståendet. Flygexperten Tommy Pålsson är förvånad över att slutsatser drogs så tidigt.
– Att så tidigt gå ut och säga att det är ett tekniskt fel tycker jag är konstigt, säger han.

Planet som tillhör Ukraine International Airlines var på väg mot Kiev under onsdagsmorgonen när det inte långt efter avgången störtade på jordbruksmark utanför den iranska huvudstaden Teheran. Över 170 personer befann sig ombord, varav tio var svenska medborgare. Ingen ombord ska ha överlevt.

Expert: Tidig förklaring

Enligt uppgifter från bland annat iranska tv-kanalen Fars misstänktes tidigt att ett tekniskt problem låg bakom kraschen. Enligt Reuters gick även Ukrainas ambassad ut med att kraschen berodde på motorhaveri. Men flygexperten Tommy Pålsson är skeptisk till att förklaringen kom så tidigt.

– Jag är förvånad över att de går ut och säger det, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Det kan vara flera saker – tekniskt fel, isbildning, fågelkollision, den mänskliga faktorn. Men att så tidigt gå ut och säga att det är ett tekniskt fel tycker jag är konstigt.

Vid kl. 8.30 kom uppgifter om att planets svarta låda hade hittats. Enligt uppgifter i iransk media ska piloten inte ha utropat nödläge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grafik: Här kraschade planet Foto: Jens Forsberg

Flygbolaget: Inget fel på planet

Flygbolaget förnekade i ett uttalande senare under förmiddagen att det skulle vara något tekniskt fel på planet. Planet var byggt 2016 och genomgick en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari. Bolaget ställer nu in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen, som inbegriper flygbolaget, flygplanstillverkaren samt ukrainska och iranska myndigheter.

Drog tillbaka påstående

Uppgifterna om motorhaveri utelämnades sedan när ett nytt uttalande från den ukrainska ambassaden i Iran släpptes senare under dagen.

Enligt Reuters ska då representanter från ambassaden ha uttryckt att tidigare kommentarer om kraschens orsak varit inofficiella.

Vanlig flygplansmodell

Utifrån de bilder på flygplansvraket efter olyckan går det inte att dra några slutsatser mer än att planet var hårt drabbat av brand, enligt Tommy Pålsson. Modellen Air Boeing 737-800 är en av världens vanligaste flygplan som varit i drift sedan 1997.  Modellen är inte samma som låg bakom förra årets krascher i bland annat Indonesien, och har ett helt annat styrsystem.

– Det här planet betraktas som säkert och med bra flygstatistik, säger Tommy Pålsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet