Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, Rysslands försvarsdepartement

Ukraina: Demilitarisera kärnkraftverket Zaporizjzja

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas kärnkraftsmyndighet kräver att kärnkraftverket Zaporizjzja görs till en fredad zon efter rapporter om beskjutning. Företrädaren Petro Kotin varnar för att fortsatt beskjutning skulle kunna leda till en katastrof lik Tjernobylolyckan.

– Det är omöjligt att bedöma omfattningen av en sådan katastrof, säger han.

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för fredagens artilleribeskjutning mot Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Enerhodar i södra Ukraina, som ledde till att en av reaktorerna tvingades stängas av.

Petro Kotin, chef för Ukrainas kärnkraftsmyndighet Energoatom, kräver nu att kärnkraftverket ska göras till en fredad zon, rapporterar Reuters. Han föreslår att fredsbevarande styrkor placeras ut på anläggningen och varnar för att en katastrof lik Tjernobylolyckan 1986 riskerar att inträffa om beskjutningen fortsätter.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är osäkerheten just nu stor kring vad som egentligen sker vid kärnkraftverket.

– Det finns rapporter som säger att ryssarna har minerat det och andra rapporter om att de förberett det för sprängning. Men det är svårt att veta vad som stämmer och varför man skulle spränga ett kärnkraftverk tycker jag verkar märkligt, säger han till SVT.

– Men att vi skulle stå inför en omedelbar kärnkraftskatastrof, det tror jag inte, tillägger Paasikivi.

Ryssland kontrollerar området

Ryska styrkor ockuperade kärnkraftverket i början av mars. Enligt Kotin övervakas området av 500 ryska soldater med ett 50-tal militärfordon, inklusive stridsvagnar, lastbilar och bepansrade infanterifordon. Anläggningen drivs emellertid fortfarande av ukrainska tekniker, skriver Reuters.

Petro Kotin pekar på risken för att behållare med förbrukad bränsle träffas av beskjutning som en särskild säkerhetsfara.

– Om en behållare med använt kärnbränsle går sönder så skulle det orsaka en olycka som påverkar anläggningen med omnejd. Om två eller tre behållare går sönder så blir konsekvenserna betydligt större. Det är omöjligt att bedöma omfattningen av en sådan katastrof, säger han.

Kräver oberoende inspektion

FN:s atomenergiorgan IAEA har framhållit att finns en ”mycket påtaglig risk för en kärnkraftskatastrof”, men att det inte finns några uppgifter om skador på reaktorerna eller utsläpp av radioaktiva ämnen efter beskjutningen. IAEA har dock inte fått tillåtelse att göra en oberoende bedömning av kärnkraftverkets status på plats.

António Guterres, FN:s generalsekreterare, krävde på måndagen att internationella inspektörer ska ges tillträde till kärnkraftverket.

– Varje attack mot ett kärnkraftverk är en självmordssak, sade han vid en pressträff i Japan på måndagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.