En ukrainsk officer tvingas lämna den ukrainska marinens högkvarter på Krim, under uppsikt av beväpnade proryska ”självförsvarstrupper”. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Marinchefen i Ukraina släppt

Publicerad

Ukrainas FN-ambassadör i Genève hävdar att det finns indikationer på att ryska trupper förbereder en militär invasion av östra och södra Ukraina, skriver Reuters.

Tidigare på torsdagen kom uppgifter om att marinchefen Serhij Hayduk och sju andra ”aktivister”, en omskrivning för Krimbor som stödjer den nya regimen i Kiev, har släppts.

Det rapporterade internationella nyhetsbyråer med hänvisning till den lokala nyhetsbyrån Kryminform.

– Frisläppandet skedde nära vägspärrar utanför Chongar (nära gränsen mellan Krimhalvön och övriga Ukraina) i morse, säger den regionale parlamentsledamoten Andrij Senchenko.

Hayduk fördes på onsdagen bort av proryska trupper, tillsammans med ryska militärer, sedan dessa intagit den ukrainska flottans högkvarter i Sevastopol.

Befälhavaren är ”tillfälligt gripen” enligt åklagare i Sevastopol, rapporterade Interfax.

Tog över ännu en flottbas

Ryska trupper tog på onsdagkvällen över ännu en ukrainsk flottbas på Krim. Endast ett skott ska ha avlossats – i luften.

Major Eduard Kusnarenko säger till Reuters att ryska soldater intagit anläggningen i Bakhchisaray, tre mil söder om Simferovol, utan att använda våld.

– Ryska trupper bad oss att lämna basen, vilket vi gjorde. Vi kommer att försöka återvända till basen i morgon igen, säger Kusnarenko.

Endast ett skott ska ha avlossats – i luften. Ryska soldater sköt varningsskott när journalister närmade sig grinden till flottbasen.

Planerar evakuering

Tidigare på onsdagen stormade flera hundra soldater den ukrainska flottans högkvarter i Sevastopol. Nu vajar ryska flaggor utanför byggnaden.

Ukraina har börjat göra upp planer för en evakuering av de omkring 25.000 ukrainska militärer och deras familjer som finns på Krim, rapporterar New York Times.

Många miltärer har redan tvingats lämna sina baser på halvön, men tusentals sitter fortfarande instängda, omringade av lokal milis eller ryska styrkor.

Ban Ki-moon på väg till Moskva

Ukraina har beslutat sig för att lämna organisationen för före detta sovjetstater, Oberoende staters samvälde (OSS), sade säkerhetschefen Andrij Parubi vid en tv-sänd presskonferens. Ukraina kommer också att införa visumregler för ryssar, sade Parubij.

Ukraina kommer att be FN om att erkänna Krimhalvön som en demilitariserad zon samt vidta åtgärder för att de ryska trupperna ska lämna halvön,  meddelade Parubij också.

Enligt Parubij planerar Ukraina att hålla gemensamma militärövningar med USA och Storbritannien.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är på väg till Moskva för att möta Vladimir Putin och prata om oroligheterna på Krim under torsdagen och fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet