• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Löfven hyllade Merkels insats i Ukrainakrisen

Uppdaterad
Publicerad

I dag träffade statsminister Stefan Löfven sin tyska kollega Angela Merkel. En viktig träff med den viktigaste politikern i Europa, konstaterar Rolf Fredriksson, SVT:s utrikesreporter i Berlin. Efter det timslånga samtalet mellan ledarna hyllade Löfven den medlarroll som Merkel tagit i Ukrainakrisen.

Det är en intensiv dag för statsminister Stefan Löfven när han gör sitt första officiella besök i Berlin. Han träffar unga dataföretagare, besöker stora judiska museet och promenerar även längs resterna av Berlinmuren. Men den största punkten på dagordningen är det timslånga samtal med tyska förbundskanslern Angela Merkel som inleddes vid lunchtid. En viktig timme, konstaterar Rolf Fredriksson, SVT:s utrikesreporter i Berlin.

– En timme i dag anses i den här typen av sammanhang långt, och ska man få något gjort i Europa och påverka något så måste man ha Angela Merkel med sig. Det gäller ekonomisk politik, arbetsmarknadsregler och det gäller Ukraina och politiken gentemot Ryssland.

”Viktig medlarroll”

Bland samtalsämnena fanns Europas ekonomiska utveckling, och flyktingpolitiken, där båda länderna kräver att fler EU-länder tar emot flyktingar från krigsområdena i Syrien. Den riktigt brännande frågan var dock utvecklingen i Ukraina. På presskonferensen efter samtalet hyllade Löfven Merkels roll i Ukrainakrisen.

– Merkel har tagit en viktig medlarroll för att få slut på kriget i Ukraina, sade Löfven.

Båda konstaterade att det är viktigt att EU håller ihop genetemot Ryssland.

På SVT:s fråga om det är ett problem att EU är så beroende av ryska gasleveranser svarade Merkel:

– Det är viktigt att vi samarbetar i EU för att minska det ensidiga beroendet av rysk gas.

Merkel sade också att hon vill se en diplomatisk lösning på krisen gentemot Ryssland, men underströk samtidigt att president Putin måste uppfylla sina delar i uppgörelsen.

Gemensamma intressen

Båda ledarna lyfte fram att Sverige och Tyskland har gemensamma intressen på flera områden, bland annat när det gäller klimatet, miljön, flyktingpolitiken och den ekonomiska politiken.

Merkel lyfte fram Sverige som en förebild när det gäller social marknadsekonomi där man gör avvägning mellan företagens vinstintresse och ett större samhällsintresse.

”Merkel viktigast”

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt har själv sagt att han har en mycket god relation till Merkel. Nu gäller det för Löfven att vårda relationen till Tyskland.

– I dagens värld och när vi är medlemmar i EU så måste man ha en bra relation till ledarna i de stora länderna och Angela Merkel är den viktigaste politikern i Europa just nu. Tar man den ekonomiska politiken eller förhållandena till Ryssland, där måste man ha en bra relation till Angela Merkel för att kunna driva sina frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer