En prorysk separatist i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Foto: TT

Ukraina: På väg mot dramatiskt ökat våld

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen i Ukraina tycks gå mot en dramatisk höjdpunkt. Båda sidor håller på att trappa upp. Nu tycks de ukrainska styrkorna vara så utsatta att USA uppges överväga att skicka vapenhjälp.

De proryska rebellerna i Donetsk och Luhansk, som ju tillhör Ukraina, säger nu att de ska mobilisera fler soldater mot de ukrainska regeringsstyrkorna. De båda utbrytarområdenas sammanlagda styrka ska höjas till minst 100.000 soldater.

Redan tidigare har Ukraina beslutat att utöka sina truppstyrkor genom fler inkallelser.

Ukraina

Det var i lördags som ett förhandlingsmöte mellan de inblandade parterna ställdes in. Båda parterna beskyller varandra för att ha inlett den offensiv som nu bara ser ut att trappas upp.

Vill inte diskutera

Den oberoende Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, sade enligt nyhetsbyrån Reuters att rebellrepresentanter inte hade varit beredda att diskutera en fredsplan.

Enligt OSSE hade rebellerna istället velat ändra på den fredsplan som skrevs på i september i fjol. Den har aldrig hållits, men det ansågs när den skrevs under i fjol kunna vara en början till fredligare förhållanden i regionen.

New York Times talar nu om att både civila och militära krafter i i USA:s ledning håller på att tänka om. Tidigare har man understött Ukraina endast med ”icke-dödande” militär utrustning.

”Dödande” vapen

Nu uppges det finnas planer i USA på att även sända ”dödande” vapen. De ska visserligen vara för försvarsändamål, inte för att offensivt angripa. Men detta är i så fall också en upptrappning.

Bland annat utrikesminister John Kerry, som kommer till Ukraina på torsdagen, ska vara för en sådan utveckling.

Men samtidigt får sådana planer fart på den ryska propagandan som kan tala om att Nato blandar sig i den pågående konflikten, att Nato är ute efter att inringa Ryssland.

Nato å sin sida har hela tiden hävdat att Ryssland direkt deltar i striderna, vilket Ryssland lika ihärdigt förnekar.

Men det kan bli problem inom Nato: Från Tyskland rapporteras att både förbundskansler Angela Merkel och socialdemokraterna – som ju sitter i en koalitionsregering med Merkels kristdemokrater – på måndagen uttalade sitt motstånd till vapenleveranser.

Spaningsdrönare

Ukraina har ställt in sina flygspaningar över området, varför uppgifterna om Rysslands aktiviteter troligen är oklara. I de amerikanska funderingarna om vapenhjälp ingår bland annat att man ska ställa obemannade spaningsdrönare till Ukrainas förfogande.

I argumenteringen för att Ryssland verkligen är aktivt säger Nato att det nu finns så avancerade ryska vapensystem i Donets- och Luhansk-områdena att de omöjligen kan skötas av de proryska separatisterna.

Det skulle alltså finnas rysk personal som hjälper separatisterna med tekniken. Enligt amerikanska uppgifter skulle det handla om ett tusental ryska specialister. Men den ukrainska regeringen talar om betydligt större ryska truppinsatser.

Dras in

Om de amerikanska planerna blir verklighet betyder det troligen att även grannländer som de baltiska staterna och Polen kommer att bidra ur sina arsenaler  med vapen till Ukraina. New York Times antyder detta. Det kan ses som att dessa länder också på ett ännu tydligare sätt dras in i konflikten.

Frågan är alltså om Ukraina-konflikten nu har kommit in i ett stadium där det inte är möjligt att föra fredssamtal längre.

Baktanken med den amerikanska vapenhjälpen är alltså att det ska bli ”dyrbarare” för Ryssland att blanda sig i striderna (som ju väst hävdar att Putin gör). Att det blir ”dyrbarare” är helt enkelt en förskönande omskrivning för att fler ryska soldater måste skickas hem i liksäckar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet