Foto: TT

Ukraina stoppar ryska män

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska myndigheterna har skärpt gränskontrollen och stoppar nu ryska män från att resa in i landet, rapporterar flera nyhetskällor.

Sergey Astahov, talesman för Ukrainas gränsbevakning, säger till CNN att man begränsar tillträde till Ukraina för ryska män mellan 16 och 60 år.  Endast i exceptionella fall kommer dessa att släppas in, enligt Astahov.

Åtgärden är en del av den ”antiterror-operation” som Ukraina har inlett, enligt Astahov. Andra talesmän talar om behovet av att stoppa  ”möjliga provokattioner”.

Skarp rysk reaktion

Enligt det ryska flygbolaget stoppas inte bara män från egentliga Ryssland, utan även från det numera ryskkontrollerade Krim.

Det ryska flygbolaget S7 rapporterar att tre flygplan har tvingats vänta, medan bolaget Aeroflot har gått ut med en officiell varning till passagerarna om stoppet.

Det ryska utrikesdepartementet har reagerat skarp på åtgärden och kräver en förklaring. Man hotar även att vidta motåtgärder.

Anklagar Ryssland

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk anser att Putin försöker sabotera landets presidentval som är planerat till den 25 maj. Det sade han till journalister i dag efter Putins uttalande om att en grundlagsändring krävs för att Ryssland ska erkänna valets legitimitet.

Han syftade troligen på Putins uttalande vid dagens tv-utfrågning  där han dömde ut kampanjen inför det utlysta ukrainska presidentvalet som ”fullständigt oacceptabel”, där en del kandidater blir misshandlade.

– Om allt fortsätter på det sättet, då kan vi naturligtvis inte godta det som sker och kommer att ske efter den 25 maj som legitimt, sade han.

Jatsenjuk passade också på att peka ut Moskva som ansvarigt för dödsoffren i sammandrabbningarna i östra Ukraina, rapporterar Reuters.

Går vidare med Krim

Samtidigt går Ryssland vidare med annekteringen av Krim. President Putin har överlämnat ett förslag till statsduman om att val till regionparlamenten ska hållas på Krim och Sevastopol den 14 september, rapporterar Interfax.

Ledamöterna i regionparlamenten ska i sin tur utse ledare för Krim och guvernör i Sevastopol före december.

Enligt den ryska federala lagstiftningen består Krimhalvön efter annekteringen av två regioner – Krim och Sevastopol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet