Precis före fredagens toppmöte kom parterna i Ukraina överens om vapentillbakadragande Foto: AFP/TT

Ukraina-toppmöte medan visst lugn råder

Uppdaterad
Publicerad

Precis innan Hollande, Merkel och Putin träffas i dag i Paris på ett toppmöte har de stridande i Ukraina kommit överens om att dra tillbaka en tunga vapen från fronten. Även separatistledarna gick med på detta.

Det förefaller som om president Vladimir Putin har ändrat fokus för sin politik, bort från Ukraina.

Beslutet om vapentillbakadragandet har dock stött på ”en del problem”, så den frågan väntas komma upp på toppmötet.

Ukraina

Fokus just nu ligger på den militära offensiven i Syrien som Putin delvis anses genomföra för att öka sitt internationella anseende, som fläckats av hans annektion av ukrainska Krim i fjol.

Anmärkningsvärt med Ukraina är också att den vapenvila som inträdde 1 september fortfarande håller. Stridsaktiviteterna i Donetsk- och Luhanskområdena har varit mycket låg under den gångna tiden. Det skulle kunna ses som en signal från Putin att han förmått separatisterna att nu hålla avtalet.

Problemval

Redan i februari i år enades parterna i den ukrainska konflikten på ett toppmöte i den vitryska huvudstaden Minsk om bland annat vapenvila och tillbakadragande av vapen. Men den vapenvilan höll inte. Först för september kunde man på nytt enas om att låta vapnen tiga.

Deltagarna i det andra toppmötet, där även Ukrainas president Porosjenko medverkar, har dock annat att diskutera.

Ett problem gäller lokalval i Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Enligt Minsk-avtalet ska de hållas enligt ukrainska lagar. Men separatisterna har utlyst val till den 18 oktober och 1 november där ukrainska lagar inte gäller. Man vill avlägsna alla pro-ukrainska kandidater från valsedlarna.

Kraftiga protester

Man kommer också att diskutera de lagar som Ukraina definitivt ska anta i december som gör Ukraina till en decentraliserad stat. Donetsk och Luhansk ska ingå i Ukraina med ska till exempel på tillsätta sin polis själv.

Man ska också kunna ingå gränsöverskridande avtal med grannregioner i Ryssland.

Nationalister i Ukraina har protesterat kraftigt när frågan var uppe till debatt i parlamentet i september. Decentraliseringen kommer att kraftig förändra Ukraina.

Efter att i september ha kommit överens om vapentillbakadragande är värden, president François Hollande mycket nöjd med utvecklingen. Han säger att om det fortsätter på detta sätt kommer han att tala för att lyfta sanktioner mot Ryssland.

Diskutera Syrien

EU utlyste tillsammans med USA ekonomiska straffåtgärder (sanktioner) efter Putins annektering av Krim.

Det finns dock åtskilliga punkter kvar att diskutera som till exempel hur hjälparbetare ska kunna verka i området. Men mötet överskuggas mest  av Rysslands militäraktion i Syrien. Den franska sidan har sagt att man vill diskutera även Syrien med Putin.

Putin har här chansen att tala med två europeiska ledare. Särskilt från Tyskland har det kommit tongångar som avviker från det som sagts i USA.  Även möten på tu man hand är inplanerade.

Till exempel förbundskansler Angela Merkels uttalande om att man bör tala direkt med Syriens diktator Bashar al-Assad. Hennes vice förbundskansler har sagt att man även bör tala med Putin.

Och det är alltså precis vad man gör nu på fredagen. Putins isolering håller långsamt på att brytas.

-Vi är långt ifrån en lösning, men det finns faktorer som förstärker förhoppningarna om att krisen kan överkommas, sade Putin inför fredagens möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet