Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är inte ensam – vi är en hel grupp”: hör det påstådda samtalet med en rysk soldat. Foto: BERTBF/EBU, SVT

Ukraina: Upp till 100 ryska soldater vill överlämna sig – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

”Jag vill leva” är namnet på den ukrainska arméns insats som ska få ryska soldater att ge upp frivilligt. Projektets jourtelefon kontaktas upp till 100 gånger om dagen av ryssar som vill överlämna sig, säger projektets talesperson Vitalij Matvijenko till SVT.

– Vi erbjuder dem att rädda sina liv, bli frivilliga krigsfångar och sedan återvända till sina nära och kära.

Projektet startade ungefär samtidigt som hundratusentals män kallades in till den ryska armén i september. Genom en jourtelefon och sociala medier kan soldater vid fronten, eller på väg dit, kontakta dem.

– De måste uppge i vilken del av Ukraina de befinner sig och sedan tar våra specialister fram en säker utväg för dessa soldater, säger Matvijenko.

Enligt Matvijenko blir de kontaktade mellan 50 till 100 gånger om dagen – vid sin höjpunkt tog man emot drygt 120 samtal om dagen.

Hur många soldater som faktiskt överlämnat sig vill inte Matvijenko säga, då det är information som kan vara av intresse för den ryska sidan. Telefonloggarna är sekretessbelagda och uppgifterna kan därför inte verifieras av SVT.

Propagandafunktion

Enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant inom det svenska försvaret, är insatsen inte unik. Liknande projekt har förekommit under nästan samtliga krig genom historien.

–Under andra världskriget använde man på rysk sida tyska överlöpare som uppträdde vid de främsta linjerna och med hjälp av högtalare försökte få de tyska soldaterna att ge sig, säger han.

Vad som sticker ut med ”Jag vill leva” är att att man använder sociala medier för att nå ut till fiendens soldater.

Projektet fyller också en propagandafunktion, menar Elfving, eftersom det belyser dålig stridsmoral hos motståndarsidan.

Blir krigsfångar

Soldaterna som överlämnar sig placeras i läger för krigsfångar och blir formellt inskrivna som tillfångatagna under strid.

– Det i sin tur garanterar att de får alla bidrag och utbetalningar som gäller för ryska soldater (av ryska myndigheter), säger Matvijenko.

De kan också få delta i fångutväxlingar, och lämnas över till ryska myndigheter om de önskar, tillägger han.

I klippet: så lockar Ukraina ryska soldater att bli krigsfångar – frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet