Ukraina: Vi har gripit ryska soldater

Publicerad

En video på nätet visar vad Ukraina uppger vara en av två ryska kommandosoldater som gripits i östra Ukraina.

Ryssland medger att de två tjänstgjort inom den ryska militären men att de inte längre gjorde det när de tillfångatogs.

– Ledarskapet för Ryska federationen kommer att ha svårt att säga att de här killarna bara gått vilse, säger den ukrainske militärtalespersonen Andrej Lysenko enligt Reuters.

Han syftar på den ryska presidenten Vladimir Putins förklaring när flera ryska soldater greps i Ukraina i somras.

De båda männen greps i lördags nära staden Sjtjastja i Luhansk–området. En video publicerad av en ukrainsk parlamentsledamot visar en ung man i en sjukhussäng. Han presenterar sig som sergeant Alexander Alexandrov och säger att han är en del av en specialstyrka som är baserad i den ryska staden Togliatti, rapporterar AP.

Nekar i sten

Mannen uppger att han var del i en grupp på 14 man med bas i Luhansk, att de till och från opererat i Sjtjastja–området men att de stött på ukrainska styrkor.

– Vi blev upptäckta. Jag blev skadad i benet när jag försökte ta mig i väg, säger mannen.

Den andre soldaten ska heta Jevgenij Jerofejev.

Men Putins presstalesperson Dmitrij Peskov fortsätter neka i sten:

– Både vi och försvarsministeriet har flera gånger sagt att det inte finns några ryska soldater i Donbass (regionen som kontrolleras av de pro–ryska separatisterna).

Har tjänstgjort

Generalmajor Igor Konashenkov, talesman för ryska försvarsministeriet, hävdar att männen inte längre var ryska soldater när de greps – men att de varit det.

– De här killarna har verkligen tjänstgjort i en enhet i de ryska militära styrkorna, säger Konashenkov enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Separatisterna i Luhansk uppger samtidigt att de båda männen egentligen är två poliser från Luhansk.

De två ryssarna har förts till Kiev. Enligt den ukrainske säkerhetschefen Valentin Nalivaitjenko har just dessa två soldater dödat ukrainare. De ska ställas inför rätta för ”terroristaktiviteter och terroristbrott”.

Männen ska enligt Kiev visas upp för reportrar på måndagen eller tisdagen, rapporterar AFP.

– För oss är det väldigt viktigt att för hela världen presentera ryska soldater som påstås inte existera i vårt land, säger militärtalespersonen Vladislav Seleznjov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.