Foto: TT

Ukrainarebeller nästan omringade

Publicerad
Flera civila har dödats när den ukrainska armén pressar tillbaka separatisterna i östra Ukraina. I skuggan av striderna pågår den internationella utredningen efter flygplanskatastrofen.

I skydd av artillerield försöker den ukrainska armén rycka fram mot rebellfästena Donetsk och Luhansk. Minst nio civila dödades under helgen, uppger lokala myndigheter.

Enligt nyhetsbyrån AP rasar strider strax utanför Donetsk. Rebellerna löper risk att bli omringade och har under helgen pånytt bett Ryssland om understöd.

Rebellerna uppges konfiskera bilar och mat från boende i Donetsk.

Den ukrainska regeringen säger sig under den senaste månaden ha återtagit tre fjärdedelar av de separatistkontrollerade områdena, men upprorsmännen håller ut i ett fåtal fästen. FN uppger att minst 1.150 människor mist livet i det drygt tre månader långa kriget och över 100.000 har blivit internflyktingar, enligt AFP.

Humanitär katastrof

Isolerade orter lider brist på vatten och bränsle och borgmästaren i Luhansk har larmat om en humanitär katastrof.

I stridernas omedelbara närhet pågår katastrofutredningen efter planet MH17. Med likhundar och kylda lastfordon säger utredarna sig ha klarat av en av fem zoner som de har delat in området i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet