Foto: TT

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk avgår

Uppdaterad
Publicerad

Han överlevde en misstroendeomröstning i februari, men nu har Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk fått nog.
Jatsenjuk har beslutat att avgå som premiärminister.

– Han har varit frustrerad ganska länge över svårigheter att få till stånd politiska förändringar i Ukraina, säger Mi Lennhag, Östeuropaexpert vid Lunds universitet.

Arsenij Jatsenjuk meddelade sitt beslut i ett tv-sänt tal på söndagen.

– På tisdag, den 12 april, meddelar jag parlamentet, sade Jatsenjuk.

Han uppgav att skälet bland annat är att den politiska krisen i regeringen förhindrar och ”paralyserar” möjlighet till ”verklig förändring” i landet, rapporterar AFP och Reuters.

Överlevde omröstning

För mindre än två månader sedan förklarade Ukrainas president Petro Porosjenko att han ville ha en helt ny regering och bad premiärminister Arsenij Jatsenjuk att avgå. Enligt presidenten hade premiärministern förlorat allmänhetens tillit till hans förmåga att bekämpa korruption och klara Ukraina ur den ekonomiska krisen.

Men den gången ifrågasatte Jatsenjuk presidentens påstående och han överlevde en misstroendeomröstning i parlamentet.

Söndagens besked är egentligen inte förvånande, anser Mi Lennhag.

– Både premiärministern och regeringen har varit mindre självklara sedan omröstningen i februari då två partier lämnade koalitionen, säger hon.

– Jatsenjuk har också varit tvungen att förhålla till en president som var den som initierade misstroendeomröstningen. I hur många länder skulle det vara hållbart? Det säger något om deras relation som varit ansträngd ganska länge.

Hög omsättning

Mi Lennhag poängterar att det har varit en väldig omsättning på politiker i Ukraina sedan landet blev självständigt 1991. Hon säger att Jatsenjuk, som varit premiärminister i drygt två år, kritiserats från olika håll och ändå suttit kvar.

– Att han kastar in handduken nu säger någonting om hur pass instabilt det är i Ukraina, både politiskt och ekonomiskt.

Parlamentets talman Volodymyr Hrojsman förväntas att bli nominerad till ny premiärminister så fort Jatsenjuk lämnat in sin avskedsansökan, enligt flera medieuppgifter.

Fakta: Krigs- och krisdrabbad nation

Visa
  • Ukraina är Europas till ytan näst största land och har en befolkning på drygt 45 miljoner invånare.
  • Efter revolten 2014, där president Viktor Janukovytj avsattes, hamnade landet i konflikt med Ryssland, som annekterade Krim och stöttade ett väpnat uppror i landets östra delar.
  • Premiärminister Arsenij Jatsenjuk regering, som kom till makten efter revolten, har fått kritik för att inte göra tillräckligt för att uppfylla sina löften om att bekämpa korruption och få ekonomin i det krigshärjade landet på fötter.

Källa: Landguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet