Ryssland har dömt den ukrainska journalisten Roman Susjtjenko till 12 års fängelse för spionage. Foto: Vasily Maximov/AFP

Ukrainsk journalist dömd till 12 års fängelse i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har dömt den ukrainska journalisten Roman Susjtjenko till 12 års fängelse för spionage.
Rättegången har hållits bakom stängda dörrar och har fått hård kritik av Ukraina.

Under måndagen dömdes den ukrainska journalisten Roman Susjtjenko till 12 års fängelse, enligt den ryska juridiska informationstjänsten Rapsi.

Domstolen i Moskva anser att Roman Susjtjenko har gjort sig skyldig till spionage och åklagaren yrkade på 14 års fängelse. Rättegången har genomförts under stort hemlighetsmakeri, och har av Ukraina kritiserats för att vara ”politiskt motiverad”.

Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB har Roman Susjtjenko ”medvetet samlat in hemlighetsstämplad information om den ryska armén”.

Roman Susjtjenko arbetade som korrespondent i Paris för den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform och var enligt dem på en privat affärsresa till Moskva när han greps på flygplatsen 2016.

Domen kommer överklagas

Roman Susjtjenko kommer att överklaga domen meddelar hans advokat Mark Fejgin på Twitter.

Rättegången mot Roman Susjtjenko fått hård kritik av Ukraina och av aktivister, enligt den USA-finansierade nyhetssajten Radio Free Europe/Radio Liberty.

I en intervju med tv-kanalen 112 Ukraine har Mark Fejgin tidigare inte velat utesluta möjligheten att Ryssland vill ha en fångutväxling med Kirill Vyshinsky, tidigare chef för den ryska nyhetsbyrån RIA Novostis avdelning i Ukraina. Kirill Vyshinsky står anklagad för högförräderi i Ukraina.

Den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform har även de kritiserat åtalet mot Roman Susjtjenko och beskriver honom som en ”journalist som under flera år har haft ett fläckfritt professionellt rykte”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet