Rök stiger upp från platsen utanför Slovjansk där den nedskjutna helikoptern störtade. Foto: TT

Helikopterattack förvärrar krisen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

14 militärer dödades efter att en ukrainsk militärhelikopter sköts ned av pro-ryska rebeller utanför Slovjansk i östra Ukraina. Attacken förvärrar nu den våldsamma krisen i Ukraina.

Attacken mot militärhelikoptern genomfördes vid byn Mandrytjino utanför Slovjansk i öst. Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov bekräftar attacken där en ukrainsk armégeneral var bland dem som dödades.

Ryska robotar

– Jag har just fått information om att terroristerna har använt ryska robotar för att skjuta ned helikoptern nära Slovjansk, sade Turtjynov direkt efter attacken enligt Reuters.

Krimkonflikten

Helikoptern hade transporterat soldater för militär avlösning, uppger Turtjynov.

Samtidigt som en av de dödligaste attackerna i krisens östra Ukraina genomfördes, pågick hårda sammandrabbningar i byn Mandrytjino, samt i byn Semyonovka och runt järnvägsstationen i Slovjansk på torsdagen, enligt ryska Interfax som hänvisade till uppgifter från de så kallade självförsvarsstyrkorna.

Kritik från Ryssland

Moskva reagerar med skärpa mot regeringen i Kiev och uppmanar den att omedelbart upphöra med militära insatser i östra Ukraina för att undvika en ”katastrof”. Det ryska utrikesdepartementet upprepar samtidigt varningen om att en ”nationell katastrof” väntar Ukraina om inte västvärlden sätter press på Ukrainas tillförordnade regering och den blivande presidenten Petro Porosjenko.

De ryska anklagelserna rör även ukrainsk militär som påstås utnyttja både stridsflyg och marktrupper mot civila mål ”vilket vållar skada och lidande för fredliga medborgare”.

Ovisst om observatörer

I det förvärrade läget var ovissheten fortsatt stor om de fyra observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som försvann för några dagar sedan.

Slovjansks självutnämnde borgmästare Vjatjeslav Ponomarev hävdade att OSSE-observatörerna hålls av en lokal milis.

– Vi vet var de är. Allt är bra med dem, sade han enligt Interfax.

Ponomarevs ton var hårdare när han talade med nyhetsbyrån Reuters:

– De greps. Skälet är att de inte ska komma hit och lägga sig i, jag varnade dem, sade han.

– Vi håller på att reda ut saker och ting med dem. Vi ska titta på deras dokument, sedan kommer de att släppas. Förhandlingar pågår med OSSE.

Wolfgang Ischinger, Ukrainaförhandlare vid OSSE, varnade i onsdags för att observatörer kan komma att dras tillbaka om säkerhetssituationen blir sådan att organisationen har anledning att frukta för personalens liv.

Fakta: Dödligaste dåden i Ukrainakrisen

  • 24 april: Ukrainsk militär dödar 5 rebeller i Slovjansk
  • 2 maj: Fler än 40 dödas när en byggnad brinner efter gatubråk i Odessa
  • 9 maj: 20 proryska aktivister och ukrainsk säkerhetspersonal dödas i sammandrabbningar i Mariupol
  • 13 maj: 7 ukrainska soldater dödas i bakhåll mellan Kramatorsk och Slovjansk
  • 22 maj: Minst 14 soldater dödas i rebellattack i Volnovakja
  • 27 maj: Fler än 40 rebeller dödas i ”anti-terrorinsats” vid Donetsk flygplats
  • 29 maj: 14 militärer dödas när ukrainsk helikopter skjuts ned utanför Slovjansk

Källa: BBC (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet